Policija spriječila prosvjednike da dođu do Jacinog stana: "Kad-tad ćete stati na našu stranu!"

POLICIJSKA vozila i službenici opsjeli su oko 22 sata područje oko stana Jadranke Kosor u Šeferovoj ulici na Ravnicama nakon što su prosvjednici najavili svoj dolazak. Stigle su i novinarske ekipe, no, prosvjednici do premijerkinog doma nisu uspjeli doći. Policija ih je presrela kod maksimirskog stadiona gdje su postavili barikade te ih poslala kućama. Ulaz u zgradu gdje živi Jadranka Kosor u jednom je trenutku čuvalo 20-ak policajaca u civilu, ispričao nam je jedan od Kosoričinih susjeda u Šeferovoj.

Kad je Indexova ekipa oko 22.30 stigla ispred premijerkinog stana, pred ulazom smo zatekli dvojicu policajaca u civilu. Međutim, vrlo brzo je postalo jasno da ih uokolo ima još, kada je iz mraka izronio vidno pijani mlađi muškarac, koji je sa sigurne udaljenosti od stotinjak metara počeo psovati policiju i nazivati premijerku pogrdnim imenima. Prema njemu je krenulo nekoliko policajaca u civilu, koje prije toga nismo uočili, a koji su vjerojatno sjedili u obližnjim automobilima. Izgrednik je ipak uspio pobjeći, a sve su to sa svojih balkona i prozora pratili susjedi, uz povike "pustite čovjeka na miru".

Namamili policiju u Jurišićevu, pa trkom do Markovog trga

Prosvjednici, u stopu praćeni policijom, oko 21.15 sati nakon marša po gradu stigli su u Jurišićevu ulicu gdje su se nenadano i, u prvi moment bez razloga, zaustavili. No, ubrzo je otkriveno kako se dio prosvjednika odvojio od skupine s namjerom da dođu do već dugo ciljanog Markova trga. Radi se o par stotina ljudi koji su se sprintajući zaputili prema "Vladinom trgu".

Nakon kraćeg traženja najpovoljnijeg puta prema Markovu trgu, prosvjednici su mu se približili s gornje strane Radićeve ulice. Tamo ih je ipak dočekala policijska blokada. Izmoreni višesatnim hodanjem i trčanjem po gradu, odlučili su se na "gandhijevsku" metodu - posjedali su po ulici skandirajući policiji: "Mi vas volimo!"

Interventni policajac je preko megafona poručio prosvjednicima da mu je žao, ali da ih ne može pustiti iza barikada te ih je zamolio da se udalje pet metara dalje od njih.

Nakon kraćeg odmora, prosvjednici su se nešto prije 22 sata odlučili na odlazak iz Radićeve. Uz skandiranje "pametniji popušta" napustili su barikade poručivši policiji da će prije ili kasnije kasnije stati na stranu naroda. Neformalni vođe prosvjeda kazali su za Index kako im je plan otići do stana Jadranke Kosor u Šeferovoj ulici na Ravnicama.

Prosvjednici došli Jaci do NSB-a

Prosvjednici su nešto prije 20 sati napustili područje oko središnjice HDZ-a te se zaputili u marš gradom pozivajući sve da im se pridruže u prosvjedima.

Iza 20 sati došli su do Nacionalne i sveučilišne knjižnice, a tamo ih je na stepenicama dočekala policija koja je formirala živi zid. Prosvjednici su skandirali: "Lopovi, lopovi". Snimatelj Indexa ušao je u zgradu NSK-a gdje se održava Zlatna kuna kojoj prisustvuje i Jadranka Kosor. Premijerka izgleda prilično zabrinuta i uznemirena valom prosvjeda koji tresu zemlju.

Prosvjednicima se oko 20.30 sati ponovno pridružio Ivan Pernar. Kazao im je da je bio na policiji kako bi za srijedu u 18 sati prijavio još jedan prosvjed. Kolona se zatim ponovno uputila u marš gradom, a deseci policajac prate ih u stopu. S Trga bana Jelačića skrenuli su u Jurišićevu ulicu.

Proboj do središnjice HDZ-a

Oko tisuću prosvjednika oko 19 sati krenulo je prema Trgu žrtava fašizma gdje je središnjica HDZ-a. U Ulici Račkoga, na mjestu gdje se spaja Trg burze i Trg žrtava fašizma, policija je formirala živi zid. Nisu puštali prosvjednike da se približe središnjici HDZ-a. Glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec kazao je za Index kako je policija zatvorila ulicu zbog izazivanja nereda i ugrožavanja javnog reda i mira.

Prema policiji je ponovno poletjelo nekoliko boca uz povike: "Mi vas plaćamo". Organizatori su nastojali smiriti situaciju, no kada to nisu uspjeli, napustili su prosvjed uz riječi da u tome ne žele sudjelovati. Naša ekipa na terenu nije zamijetila da je Ivan Pernar krenuo s prosvjednicima prema Trgu žrtava fašizma.

Oko 19.10 dio prosvjednika odlučio se vratiti istim putem nazad u potrazi za alternativnim prilazima Trgu žrtava fašizma. Marširali su Martićevom i Tomašićevom ulicom pokušavajući doći s druge strane do Trga žrtava fašizma, no i u Dukljaninovoj ulici ih je dočekala blokada.

Nekoliko stotina prosvjednika nešto prije 19.30 sati uspjeli su iz Zvonimirove ulice (koja nije bila blokirana) doći do Trga žrtava fašizma pred središnjicu HDZ-a, što im je bio cilj. Policiji je ta ulica vjerojatno bila preširoka za zatvaranje. Prosvjednici su se nalazili na livadi oko "džamije" potpuno okruženi policijom koja ih nije puštala pred zgradu HDZ-a.

Pohod na Markov trg

Prosvjednici su oko 18.30 sati krenuli prema Markovom trgu koji osigurava policija. Zamijećeno je oko 30 kombija interventne policije. Dio prosvjednika zalagao se za odlazak pred središnjicu HDZ-a na Trgu žrtava fašizma, no odluka je na kraju pala ipak na Markov trg. U pohodu na zabranjeni trg neće ih pratiti njihov neformalni vođa Ivan Pernar koji je pod zabranom pristupa Trgu bana Jelačića i Markovu trgu.

Policijske barikade dočekale su ih u Radićevoj ulici, deset metara ispod stepenica kod Kamenitih vrata. "Hrvatska policija, mito i korupcija" i "HDZ lopovi, Hrvatsku ste sjebali", uzvikuju sve glasniji prosvjednici. Prema policiji je poletjela i jedna boca. Tu je ponovno megafon preuzeo operni pjevač upozorivši prosvjednike da su policajci naši prijatelji koje ne treba gađati bocama jer samo rade svoj posao kako bi prehranili svoju obitelj. Pozvao je ljude da se spuste niz Radićevu kazavši kako nema smisla ići dalje prema Markovu trgu "jer bi se mogla proliti krv, a to nitko ne želi".

Prosvjednici su ga doista i poslušali te se oko 18.50 sati počeli spuštati niz Radićevu. Silazeći niz ulicu su skandirali: "Idemo pred HDZ", a već u Jurišićevoj skandiranje se pretvorilo u: "Jebo vas Ivo Sanader".

"Neka Jaca u menzi radi krumpir-salatu"

"Ne mogu se huliganima nazivati oni koji traže svoje pravo na mirni prosvjed na Markovom trgu", vikao je na početku prosvjeda na megafonu samoprozvani vođa prosvjeda Ivan Pernar. Megafona se zatim opet primio operni pjevač kazavši da je on čuo kako Jadranka Kosor ima izuzetne kulinarske sposobnosti: "Neka se skine iz politike i ode u studentsku menzu raditi krumpir-salatu". Začinio je svoj govor još jednom megauspješnicom, "Ustani bane", s tim da su prvi dio teksta pjesme izmijenili u "Bilo je to godine 2011., Jadrankina Vlada uskoro pada".

Prosvjednici su zatim poslali apel predsjedniku Ivi Josipoviću da se obrati narodu i priopći im da se nalazimo u izvanrednom stanju, neka objasni sve prednosti i mane ulaska u EU, i neka narodu kaže kako s ovakvom vlasti Hrvatska neće ući u EU. Na spomen Josipovićeva imena prolomio se spontani aplauz.

Redarska služba

Oko 17.30 sati okupilo se tek 20-ak mladih ljudi, a brojka je nešto iza 18 sati narasla na oko 300 prosvjednika. Primjećeno je i da su po prvi puta odredili pet, šest osoba za redare u slučaju izbijanja incidenata ili nereda. Umjesto nasilnih metoda, odlučili su se na mnogo kulturnije, te su za "budničara" pozvali opernog pjevača iz HNK Osijek Dalija Mora koji im je za uvertiru u prosvjede otpjevao dio opere Nikole Šubića Zrinskog.

Policija se nije specijalno koncentrirala na osiguranju područja na i oko Cvjetnog trga. Zamijećena je tek jedna policijska marica u Teslinoj ulici te nekoliko specijalaca i običnih policajaca na području oko KIC-a. No, u očekivanju da će prosvjednici ponovno krenuti u osvajanje Markovog trga, ponovno su osigurani prilazi zgradi Vlade.

Policija je večeras izvijestila kako prosvjedi prolaze u miru. Devet osoba privedeno je prije prosvjeda. Radi se o mlađim osobama koje su kod sebe imali boksere, kamenje.

U prekidu autobusna linija 150

Iz ZET-a javljaju da tramvajske linije 1,9, 13 i 17 od 20 sati prometuju redovitim trasama, a ranije su bile u prekidu zbog prosvjeda protiv Vlade.

Pročitajte više