Policija tvrdi da 10-godišnjeg mladića nije ispitivala o ratu, HVIDRA oštro reagira

PREDSJEDNIK osječke HVIDR-e Miljenko Kolobarić na današnjoj je konferenciji za novinare osudio "privođenje na obavijesni razgovor u PU osječko-baranjsku 24-godišnjeg mladića koji je u vrijeme Domovinskog rata imao deset godina".

Ne ulazeći u to koje su ovlasti policije koja provodi izvidne radnje u vezi s navodnim ratnim zločinom protiv civilnog pučanstva u Osijeku 1991. i 1992., moralno je nedostojno privoditi na obavijesne razgovore djecu hrvatskih branitelja koja su tada većinom bila izvan Osijeka, rekao je Kolobarić.

Naveo je kako je u isto vrijeme "u Zagrebu ispitivan otac mladića".

Upitao je "zar naša djeca nisu prošla dovoljno ratnih strahota i zar ih sada treba podsjećati na te teške dane kada su odrastali u najtežim uvjetima".

Miljenko Kolobarić podijelio je novinarima i poziv koji je mladić V.M. dobio iz PU osječko-baranjske, a u kojemu, među ostalim, piše da je mladić rođen 27. siječnja 1981. te da se poziva radi davanja obavijesti "o ratnom zločinu protiv civilnog pučanstva", na osnovi "članka 177 stavka 3. Zakona o kaznenom postupku". Uz vlastoručni potpis policijskog službenika koji je uputio poziv naveden je i broj policijske značke. Poziv i razgovor obavljeni su 28. srpnja.

U PU osječko-baranjskoj najavili su za poslijepodne konferenciju za novinare na kojoj će se očitovati o postupku policijskih službenika vezano uz slučaj o kojemu je bilo riječi na konferenciji za novinare osječke HVIDR-e.


Policija tvrdi kako nije bilo riječi o ratnim zločinima

Policijska uprava osječko-baranjska potvrdila je danas da je 28. srpnja obavljen razgovor s mladićem M.V. koji je 1991. imao deset godina, ali tvrdi da nije bilo riječi o ratnim događanjima.

Mladić je pozvan isključivo radi provjere informacija o tome gdje mu se nalazi otac, ustvrdio je načelnik Ureda načelnika PU Stipo Rimac, koji je pročitao priopćenje za javnost što ga je potpisao načelnik PU osječko-baranjske Vladimir Faber.

Mladićev otac nije bio na prijavljenoj adresi, a djelatnici PU pokušali su stupiti u kontakt s njim radi provjere informacije o posjedovanju predmeta koji bi se mogli koristiti kao dokaz u vezi s kažnjivim djelima za koje PU provodi izvide, rekao je Rimac.

"Na uručeni poziv za obavijesni razgovor mladić M.V. se odazvao i s njim je u prostorijama PU obavljen razgovor", izvijestio je Rimac na konferenciji za novinare sazvanoj nakon današnje konferencije za tisak predsjednika osječke HVIDR-e Miljenka Kolobarića koji je optužio policiju za privođenje na obavijesni razgovor mladića koji je 1991. imao deset godina.

Načelnik Rimac istaknuo je kako su jučer djelatnici Odjela za unutarnju kontrolu MUP-a obavili razgovor s mladićem M.V. koji je izjavio kako nije bilo psihičkog pritiska, niti je bio maltretiran. Jedina mu je zamjerka, stoji u iskazu, što su mu tijekom razgovora, koji je trajao sat do sat i pol, postavljali ista pitanja na koja je prethodno dao odgovor.


U jučerašnjem iskazu M.V. je rekao kako su "policijski službenici inzistirali na pitanjima gdje se nalazi njegov otac, iz čega je on, kao i iz cjelokupnog konteksta razgovora, shvatio da bi mogli blatiti njegova oca po novinama i među sugrađanima ako ne kaže gdje se nalazi", rekao je Rimac.

Pojasnio je kako je s ocem istoga dana (28. srpnja) obavljen obavijesni razgovor, te da se danas načelnik Faber telefonski čuo s njim "kako bi izgladili nesporazume". Na novinarski upit kako to da u pozivu za obavijesni razgovor, koji je dobio M.V., piše da se poziva "radi davanja obavijesti o ratnim zločinima protiv civilnog pučanstva", Rimac je ponovio da se "razgovaralo isključio o tome gdje mu je otac".

Budući da konferenciji nije bio nazočan načelnik PU, Stipo Rimac je rekao da nije u njegovoj nadležnosti davati odgovore na određena novinarska pitanja, te da će Unutarnja kontrola MUP-a, koju je u petak u tu PU poslao ministar Kirin, izvijestiti javnost o rezultatima rada. To se, uz ostalo, odnosi i na slučaj Adonisa Hodžića koji je optužio osječku policiju za protupravno privođenje i iznuđivanje potpisa kojim bi se Branimira Glavaša teretilo za ratne zločine.

Predsjednik osječke HVIDR-e Miljenko Kolabarić pozvan je da se "ubuduće s povjerenjem obraća toj PU u vezi sa svim pitanjima iz djelokruga rada policije, a ne da jednostranim informacijama i bez provjere činjeničnog stanja iskrivljeno informira javnost".

 

Pročitajte više