Policija u BiH na državnoj razini, slijede sankcije za RS

POLICIJSKE snage u Bosni i Hecegovini trebale bi biti preustrojene tako što će donošenje političkih i financijskih odluka o njihovu djelovanju biti preneseno na državnu razinu, dok će operativne aktivnosti odvijati na razini nekoliko regionalnih središta čija će uspostava praktično ukinuti postojeće granice između Federacije BiH i Republike Srpske, prenose u srijedu bosanskohercegovački mediji.

Povjerenstvo za preustroj policijskih snaga u BiH, kojemu je na čelu bivši belgijski premijer Wilfiried Martens, imalo je zadaću do 15. prosinca predložiti novi model organizacije policije koji bi osigurao učinkovitiju borbu protiv kriminala.

Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown najavio je kako će sačekati taj datum da bi onda odlučio o mjerama što će ih poduzeti kako bi spriječio djelovanje onih koji ometaju privođenje optuženih za ratne zločine.

Unatoč istjecanju roka, ministar sigurnosti BiH Bariša Čolak u utorak je izjavio novinarima kako će trebati "nekoliko tjedana da bi se koncept (preustroja policije) o kojemu je riječ stavio na papir".

Sarajevski "Dnevni avaz" u srijedu prenosi kako je Martens vlastima u Banjoj Luci početkom tjedna uputio pismo kojim ih je izvijestio da Europska komisija postavlja određene minimalne standarde reforme u ovom području.

To praktično znači prenošenje zakonodavnih i financijskih te pitanja političkog nadzora nad policijom na razinu državnog Ministarstva sigurnosti.

Premijer Republike Srpske Dragan Mikerević izjavio je uoči okončanja rada Martensova povjerenstva kako je za ovaj entitet prihvatljiv samo takav model preustroja policije koji će jamčiti očuvanje MUP-a RS.

Bivši federalni ministar unutarnjih poslova i sadašnji savjetnik bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Mehmed Žilić izričito, međutim, tvrdi kako je ukidanje enitetskih MUP-ova gotova stvar.

"Definitivno je odlučeno da su dosadašnja entitetska i kantonalna ministarstva unutarnjih poslova (u Federaciji) stvar prošlosti i da će njihove ingerencije biti prebačene na Ministarstvo sigurnosti", kazao je Žilić kako ga citiraju banjalučke "Nezavisne novine".

Jedino neriješeno pitanje, kako navodi Žilić, je koliko će biti regionalnih središta. Postoje prijedlozi da ih bude između pet i devet.

Prema navodima "Oslobođenja", na državnoj razini postojao bi koordinator policije kojemu bi bili podređeni regionalni policijski komesari.

Svemu tome navodno se odlučno nastavljaju protiviti predstavnici RS.

Glasnogovornica Paddyja Ashdowna Irena Guzelova najavila je pak kako će u četvrtak uslijediti objavljivanje dodatnih mjera kojima će se sankcionirati vlasti RS zbog izostanka suradnje sa sudom u Den Haagu.

U izjavi koju u srijedu također prenosi većina dnevnih listova, Guzelov pojašnjava kako će Ashdown najaviti ne samo jedan događaj nego "proces koji će trajati sve do summita NATO-a u travnju naredne godine".

Pročitajte više