Policija u SAD-u izrešetala repera s 55 metaka dok je spavao. Obitelj dobila odštetu

Screenshot: YouTube

Grad u Kaliforniji pristao je platiti 5 milijuna dolara obitelji 20-godišnjaka koji je spavao u svom automobilu kada mu je policija prišla i ispalila 55 metaka prema njemu. Grad Vallejo, smješten sjeveroistočno od San Francisca, objavio je kako je gradsko vijeće odobrilo isplatu rođacima Willieja McCoya, ambicioznog repera čije je ubojstvo izazvalo bijes javnosti. 

McCoy je bio u svom automobilu kod restorana Taco Bell 9. veljače 2019. kada je stigla policija i ispalila niz metaka u njegovo vozilo. Policija je tvrdila da je McCoy "pomaknuo ruke dolje" prema pištolju, ali snimka s kamere na tijelu to nije prikazala nego se činilo da se McCoy probudio zatečen i kako je pomaknuo ruku da se počeše po ramenu. 

Nije podignuta optužnica protiv policajaca

Snimka je također pokazala kako ga policajci nisu pokušali probuditi ili upozoriti prije nego što su mu uperili vatreno oružje u glavu. Ubojstvo je izazvalo prosvjede u Kaliforniji i bijesnu reakciju javnosti nakon što je konzultant kojeg je angažirao grad zaključio kako su policajci postupili "razborito", unatoč "55 metaka koje je ispalilo šest policajaca u otprilike 3.5 sekunde". 

Tužitelji su odbili podići optužnicu protiv policajaca. Inače, policijska uprava u Valleju ima dugu povijest skandala s brutalnošću i nedoličnim ponašanjem, piše Guardian. Od 2010. do 2020. grad je imao jednu od najvećih stopa policijskih ubojstava u Kaliforniji.

Jedan od policajaca koji je ubio McCoya prethodno je ubio Ronella Fostera (32), nenaoružanog muškarca koji je vozio bicikl bez svjetala. Grad je temeljem nagodbe Fosterovoj obitelji platio odštetu od 5.7 milijuna dolara, najveću u povijesti Valleja.
 

Pročitajte više