Policija uhitila "Fantoma s Trešnjevke", tražila ga u prostorima Zelene akcije

Ilustracija: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

ZAGREBAČKI policajci iz Odjela za potrage posljednjih su šest dana intenzivno tragali za 41-godišnjakom za kojeg su sumnjali da je počinio nekoliko kaznenih djela uključujući neovlašteno snimanje, tešku krađu i nametljivo ponašanje.

Naime, sumnjalo se da se upravo on u više navrata penjao na balkon stana 25-godišnjakinje na području Črnomerca i snimao je mobitelom, nakon čega je na biciklu bježao s mjesta događaja, izvijestila je policija. Ona ga je u dva navrata i vidjela, dok su joj susjedi potvrdili da je osumnjičeni to učinio više puta.

Policija je ušla u trag "Fantomu s Trešnjevke", kako su ga sami nazvali, te su za njim pokrenuli potragu. Dodaju kako se radilo o osobi koja je otprije poznata policiji i za koju se vjerovalo da bi mogla pružati nasilni otpor, stoga su policajci, kako navode, traganju pristupili krajnje oprezno.

Locirali bicikl

"Ciljane aktivnosti policije su tijekom ponedjeljka, 19. prosinca na području centra Zagreba, bile usmjerene prema pronalasku traženog muškarca i njegovog bicikla te su policijski službenici oko 17 sati u haustoru u Frankopanskoj ulici uočili sumnjivi bicikl, a zbog čega su krenuli pregledavati cijelo dvorište navedene adrese", izvijestili su iz policije.

Prilikom pregleda haustora, jedan je muškarac izašao iz dvorišnog prostora te je vidjevši policajce brzo zalupio vratima "odajući tako dojam bijega". Policija je zbog takve reakcije odmah posumnjala da se radi o muškarcu kojeg traže, a kad su pokucali na vrata, shvatili su da se ne radi o osumnjičenom.

> Zelena akcija: Upalo nam je 5 policajaca bez naloga i identifikacije

Policiji pozvali policiju

"U razgovoru s policajcima, navedeni muškarac nije želio policiji dati obavijesti, odnosno odgovarati na pitanja o uočenom sumnjivom biciklu. Postupanje policijskih službenika koji su ciljano tragali za osumnjičenim muškarcem tu je završilo", kažu iz policije.

Kada su izlazili iz dvorišta, policajci su zatekli policijsku patrolu koja je na mjesto događaja stigla zbog dojave da se u navedenom dvorištu nalaze nepoznate osobe. Ustvari se radilo o policijskim službenicima koji su provodili aktivnosti ciljane potrage.

Provaljivao u stanove

"Fantom s Trešnjevke" na kraju je uhićen jučer ujutro, na raskršću Ilice i Frankopanske, nakon što je policija neko vrijeme promatrala tu lokaciju. Uhićen je uz uporabu sredstava prisile te doveden u službene prostorije na kriminalističko istraživanje.

Policija je naknadno utvrdila da se radi o muškarcu koji je neko vrijeme živio u stanu kod Trga Francuske Republike, u koji je nekoliko puta provalio nakon smrti vlasnice. Sa stana je nekoliko puta skinuo službeni pečat II. policijske postaje Zagreb, a stan je zaključavao lokotom koji je sam postavio.

Osim toga, početkom prosinca je provalio u jedan stan u Ilici, tako što je ušao kroz prozor, te ukrao mobitel.

Snimao djevojku u stanu

Također, postoji sumnja da je osumnjičeni počinio kazneno djelo "Nametljivo ponašanje" tako što je kroz duži vremenski period u više navrata dolazio na adresu jedne djevojke na području Črnomerca.

"Tako je i početkom prosinca u popodnevnim satima došao na njenu adresu, s prednje strane zgrade dovukao kantu za smeće, postavio ju ispod balkona stana oštećene, popeo se na kantu i svijetlio prema stanu oštećene koji se nalazi u prizemlju zgrade. U to vrijeme oštećena se nalazila u stanu, a osumnjičeni je u više navrata dolazio u dvorište zgrade i kroz prozor gledao u stan. Na isti način je i sredinom srpnja ove godine oko 23 sata došao u dvorište i gledao kroz prozor u unutrašnjost stana oštećene gdje se ona nalazila i na taj način ju je zastrašio i uznemirio", opisala je policija.

Jučer su policajci temeljem naloga suda obavili pretragu stana kojim se koristio osumnjičeni na području Črnomerca. U pretrazi je pronađen mobitel za koji se sumnja da je otuđio u provali na području Centra. Po završenom kriminalističkom istraživanju osumnjičeni je u zakonskom roku predan pritvorskom nadzorniku, dok će posebno izvješće biti dostavljeno nadležnom državnom odvjetništvu.

Pročitajte više