Policija upala na jahtu ruskog bogataša koja je već dvije godine blokirana u Trogiru

Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Policija je u srijedu upala na 92-metarsku jahtu Royal Romance koja se nalazi u luci u Trogiru, piše Dalmatinski portal

"Obavještavamo vas da posada jahte nije uhićena. Plovilo se nalazi na vezu u luci na području Trogira uz izdanu mjeru ograničavanja prema Zakonu o mjerama ograničavanja zbog čega je stavljena pod nadzor. Za provođenje ove mjere nadležna je Lučka kapetanija Split", potvrđeno im je iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske. 

"Jučer su na jahti zatečeni strani državljani za koje se u ovom trenutku provodi postupak provjere zakonitosti i svrhe njihovog boravka u Republici Hrvatskoj, sukladno Zakonu o strancima. Također, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture RH donijelo je odluku o zabrani promjene posade", dodali su iz policije. 

Ruski poduzetnik tužio Hrvatsku

Sporna jahta već je dvije godine blokirana u luci u Trogiru na temelju zahtjeva ukrajinskog tužiteljstva koje je povezuje s Viktorom Medvedčukom, tajkunom i osobnim prijateljem Vladimira Putina. Ukrajinci terete Medvedčuka za veleizdaju, odnosno za zaključenje skupih ugovora o nabavi ugljena iz 2015. godine.

U međuvremenu, javila se tvrtka Lanelia holdings, iza koje stoji ruski poduzetnik Aleksej Inkin, tvrdeći da je jahta zapravo u njezinom vlasništvu. Inkin je podnio tužbu protiv Hrvatske, istaknuvši kako je tijekom dvije godine oštećen za više od 35 milijuna eura jer mu se nezakonito ograničava vlasništvo.

Njegovi odvjetnici tvrde kako je Inkin morao održavati i plaćati vez u trogirskoj marini, dok zbog blokade nije mogao iznajmljivati jahtu kao što je planirao. 
 

Pročitajte više