Policijski načelnik suspendiran jer je "stao na žulj" šefu splitske policije?!

NAČELNIK Policijske uprave splitsko-dalmatinske Ivan Merćep suspendirao je Zorana Petričevića, pomoćnika načelnika Odjela kriminalističke policije Prve policijske postaje.

Merćep tereti Petričevića za težu povredu službene dužnosti, odnosno, nedolično ponašanje u službi i nenamjensko korištenje povjerenih sredstava. Slobodna Dalmacija piše da je Petričević odavao službenu tajnu osobama iz krim miljea, ali ne navodi njihov identitet.

Petričeviću su oduzeti službeni pištolj, mobitel i značka, a uoči suspenzije je otvorio bolovanje.
O njegovoj sudbini odlučit će disciplinski sud MUP-a.

Upitna osnova za pokretanje stegovnog postupka, gdje je kaznena prijava?!

"Neugodno sam iznenađen sadržajem teksta objavljenog u Slobodnoj Dalmaciji i načinom njegove prezentacije, koji apsolutno ne odgovara istini", kratko je komentirao za Index suspendirani načelnik Petričević.

Njegov odvjetnik Evelin Tonković tvrdi da se radi o senzacionalističkom prikazu stegovnog postupka, za kojeg je, kaže, upitno ima li uopće osnova.

"Moj klijent nije počinio nikakvo djelo teže povrede radne discipline. Štoviše, sama činjenica da protiv načelnika Petričevića nije iniciran nikakav kazneni postupak dovoljno govori o upitnosti stegovnog postupka", kaže odvjetnik Evelin Tonković. Slobodnu Dalmaciju će tužiti zbog objavljivanja neistinitog sadržaja.


U rješenju za stegovni nigdje se ne navodi odavanje službene tajne

U rješenju o pokretanju stegovnog postupka nigdje se ne navodi da je Petričević "dilao" povjerljive informacije osobama iz krim miljea. Stoji tek da je provjeravao četiri osobe (neke od njih imaju problema sa zakonom van Republike Hrvatske), ali ne i da im je proslijedio podatke koje je o njima prikupio.

Najveći Petričevićev krimen je SMS komunikacija s poznanikom koji ga je zamolio da provjeri osobu s kojom je u sporu oko stana, i to isključivo zbog toga jer se bojao njegovih možebitnih agresivnih ispada. Bilo je to u veljači ove godine. S mjerama nadzora i dalje je nastavljeno, no nije nađeno apsolutno ništa što bi teretilo Petričevića.

Stara Merćepova formula rješavanja nepoćudnih kadrova


Čini se da je Petričević iz nekog razloga stao na žulj Merćepu, kojem ovo ne bi bilo prvi put da se "opasnih" policajaca i konkurencije rješava na ovaj način. Čim je zasjeo u fotelju načelnika, maknuo je šefa krim-policije Antu Belaka, koji nije pristajao na politički diktat. A upravo je politika Merćepa i dovela na šefovsko mjesto.

Njegove brojne afere nikada nisu procesuirane, a kakav je kvalitet obrade njegovih ljudi od povjerenja, vidjelo se najbolje na primjeru Brodosplita, kada šef Gospodarskog odjela Ivan Lozić nije uspio naći elemente kaznenog djela protiv naknadno ipak osumnjičenih direktora Brodosplita u famoznoj aferi Wessels. Niti se što dogodilo Loziću, niti Merćepu.   

Pročitajte više