Policijski sindikat Plenkoviću: Jesu li šefovi dubrovačke policije cijepljeni?

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovacko - neretvanske zupanije Mato Lakic s cjepivom protiv covida-19. Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL

SINDIKAT policijskih službenika pismom koje je potpisao Mario Puškarić obratio se premijeru Plenkoviću i ministru Božinoviću, a vezano uz cijepljenje policijskih službenika preko veze u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Spomenuli su i slučaj Matka Klarića.

> Doznajemo: HDZ-ov šef bolnice cijepio roditelje, punca i punicu iz Posušja, popove...

> Policijski šef koji je uznemiravao policajke je cijelo vrijeme radio. Zašto?

Njihovo pismo prenosimo u cijelosti.

"Poštovani premijeru, gospodine Plenković,

Sindikat policijskih službenika putem dopisa broj: SPS-01-02/8-2021. od 30. 1. 2021. godine zatražio je od ministra Davora Božinovića utvrđivanje odgovornosti načelnika PU dubrovačko-neretvanske Ivana Pavličevića u slučaju načelnika PGP Gruda Matka Klarića protiv kojeg je proveden disciplinski postupak pred Odjelom prvostupanjskog disciplinskog sudovanja Split zbog težih povreda službenih dužnosti i to za tri točke zahtjeva za pokretanje disciplinskog postupka, dvije zbog teže povrede službene dužnosti opisane u čl. 96. st. 1. toč. 7. Zakona o policiji (nedolično ponašanje u službi ili izvan službe kada teško šteti ugledu policije) i jedne teže povrede službene dužnosti opisane u čl. 96. st. 1. toč. 3. Zakona o policiji (zlouporaba položaja u službi ili izvan službe ili prekoračenje ovlasti u službi) za koje je proglašen krivim i kao jedinstvena kazna mu je određen prestanak državne službe, a o čemu nas niti ministar niti nijedno tijelo unutar Ministarstva do sada nije obavijestilo pa čak niti o poduzetim mjerama i radnjama.

Nakon Klarića nova afera - s cijepljenjem

Danas u istoj toj PU dubrovačko-neretvanskoj izbija nova afera koju su mediji prenijeli, a tiče se Opće bolnice Dubrovnik i cijepljenja 65 vanjskih osoba među kojima su djelatnici MUP-a.

Sindikat je tijekom današnjeg dana zaprimio nekoliko anonimnih podnesaka u kojima se navode da su cjepivo primili rukovoditelji PU dubrovačko-neretvanske i  to: načelnik PU dubrovačko-neretvanske i njegov zamjenik, voditelj Službe kriminalističke policije, voditelj Operativno-komunikacijskog centra policije, voditeljica Odjela za pravne poslove i ljudske potencijale te neki od načelnika policijskih postaja.

Zbog prije navedenog slučaja načelnika PGP Gruda, zatražili smo od ministra Davora Božinovića postupanje jer raspolažemo s potpunim informacija u konkretnom slučaju budući da su žrtve i svjedoci naši članovi te da imamo na uvid kompletnu dokumentaciju jer smo branili na sudu i našu članicu.

Zanimljiva je činjenica da je načelnik PU dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević tjedan prije ročišta bio na konzultacijama kod glavnog ravnatelja policije Nikole Miline u Zagrebu, a koji je nakon tih konzultacija očito stao u obranu načelnika PU dubrovačko-neretvanske, što gledajući s profesionalne strane nije mogao niti smio, sudeći po Izvješću policijskih službenika Službe za unutarnju kontrolu, Ureda glavnog ravnatelja policije i Uprave za granicu s kojim je glavni ravnatelj policije obaviješten dopisom klase: 050-01/20-01/610, urbroja: 511-01-12-20-16 od 20. 10. 2020. godine gdje je jasno i nedvojbeno proizlazilo da je načelnik PGP Gruda počinio teže povrede službene dužnosti od kojih se jedna odnosila na zlouporabu položaja i ovlasti za koje je u konačnici nepravomoćnom presudom proglašen krivim i kažnjen prestankom državne službe.

Naime, načelniku PGP Gruda osim seksualnog uznemiravanja policijskih službenica stavljena je na teret i zlouporaba položaja i ovlasti (stranici koji su pušteni u Republiku Hrvatsku nakon odbijanja ulaska) koja po stavu upravnog suda je povreda službene dužnosti s obilježjima korupcije, pa se načelnik PU dubrovačko-neretvanske u konkretnom slučaju nije mogao pozvati na diskrecijsko pravo odlučivanja već je morao po sili zakona udaljiti načelnika PGP Gruda iz službe do okončanja disciplinskog postupka sukladno čl. 112. Zakona o policiji čime je takvom odlukom doveo i sebe u zonu kaznene odgovornosti jer je time on zlorabio svoj položaj i ovlast. U prilog tome ide i činjenica udaljavanja iz službe načelnika PGP Gruda nakon nepravomoćne presude iako nakon nje nije bilo, niti ima, dodatnih dokaza kao i svjedoka koje je potrebno ispitati i koje bi ugrozio svojim ostankom u službi. Ovu činjenicu glavni ravnatelj policije nikako nije mogao niti smio ignorirati te ne uzeti u obzir i upravo zbog te činjenice s opravdanim razlogom smatramo da je glavni ravnatelj policije, koji je stručna osoba jer za kvalifikacije tog radnog mjesta potrebno je dugogodišnje profesionalno i rukovodeće iskustvo, u najmanju ruku pogriješio i svojim postupkom doveo u pitanje vjerodostojnost ne samo te funkcije koju obnaša već i policije u cijelosti.

Posljedica takvih odluka, kako glavnog ravnatelja policije tako i načelnika PU dubrovačko-neretvanske dovele su do niza događaja poput osnivanja Facebook grupe pod nazivom „Grupa za podršku Matku Klariću“ u kojoj su objavljivane fotografije te imena i prezimena žrtava; prosvjed kojim su se kršile epidemiološke mjere; fotografiranje žrtava od strane novinara i objavljivanja njihovih fotografija u medijima; izravne podrške politike preko lokalnih moćnika; objavljivanje u javnosti iskaza žrtava i svjedoka s usmene rasprave, za koju je javnost bila isključena, tako da su iskazi izvučeni iz konteksta u korist, sada već bivšeg načelnika PGP Gruda, potpisivanje peticije i u konačnici najave prosvjeda ispred MUP-a.

Jesu li rukovoditelji cijepljeni protiv korone?

Zbog svega navedenog, obraćamo se Vama kako bi svojim autoritetom i utjecajem zatražili od nadležnih institucija da provedu nadzor i utvrde jesu li navedeni rukovoditelji PU dubrovačko-neretvanske cijepljeni protiv COVID-19, jer ako su navodi iz anonimnih podnesaka koje smo zaprimili danas tokom dana iz više izvora točni onda se radi o skandalu neviđenih razmjera zbog kojeg netko u toj policijskoj upravi mora odgovarati.

Ne trebamo u konkretnom slučaju niti napominjati da još uvijek policijski službenici koji neposredno provode policijske poslove i primjenjuju policijske ovlasti nisu cijepljeni iako su svakodnevno u neposrednom kontaktu s građanima od koji su i osobe oboljele od COVID-a, jer za njih CJEPIVA NEMA, dok se s druge strane cjepivo pronalazi za „vrhušku“ odnosno rukovodeći kadar same PU dubrovačko-neretvanske koji sjede u toplim uredima i neposredno ne provode policijske poslove i ne primjenjuju policijske ovlasti"

Pročitajte više