Policijsko priznanje 22-godišnjaku za pomoć u hvatanju pljačkaša banke

ZAGREPČANINU Marku Odaku, koji je pomogao u hvatanju pljačkaša banke sredinom svibnja ove godine u Zagrebu, danas je uručeno policijsko priznanje naj-građanin 2004.

Prigodnu plaketu i priznanje hrabrom 22-godišnjem Zagrepčaninu uručio je načelnik zagrebačke policije Krešimir Šulc.

Marko Odak je 15. svibnja pomogao u hvatanju naoružanih razbojnika koji su 15. svibnja opljačkali Imex banku u Bednjanskoj ulici. Tog su dana dvojica maskiranih pljačkaša ušli u banku i puškama zaprijetili službenicama koje su im predale novac. Pljačkaši su potom ušli u ukradeni automobil "fiat uno" u kojem ih je ispred banke čekao pomagač.

Odak se slučajno vozio u blizini na motociklu i vidjevši da se "nešto događa oko banke" prišao je zaštitaru koji mu je objasnio da je banka opljačkana. Mladić je potom ponudio zaštitaru da sjede iza njega i da krenu u potjeru za pljačkašima. Na njihovu sreću, pljačkaši su se samo stotinjak metara od banke zabili u automobil na križanju s Plitvičkom ulicom. Dvojica pljačkaša su izašla iz automobila i počela bježati, bacivši torbu s opljačkanih oko 270 tisuća kuna. Za jednim je potrčao zaštitar, a za drugim je na motoru krenuo Odak. Vozeći se uz pljačkaša Odak ga je, kako je sam rekao, nagovarao da stane i da se preda. U međuvremenu je dotrčao drugi zaštitar koji je svladao bjegunca.

Značajnu ulogu u hvatanju kriminalaca imala je i službenica banke koja je aktivirala tzv. tihi alarm spojen sa zaštitarskom tvrtkom koja se nalazila pored poslovnice.

Naknadno je policija otkrila da su dvojica razbojnika u posljednje dvije godine na zagrebačkom području opljačkali oko milijun kuna iz 15 benzinskih postaja i ukrali osam automobila.

Pročitajte više