Poligamist iz Arizone za seks s maloljetnicom dobio samo 45 dana zatvora

PRESUDA poligamistu iz Arizone, prema kojoj mora provesti 45 dana u zatvoru zbog upuštanja u spolni odnos s malodobnicom, razočarala je vlasti Kingmana u Arizoni, čiji su se stanovnici nadali kako će stroža kazna upozoriti ostale članove fundamentalističke grupe kojoj optuženik pripada da ne uzimaju za žene maloljetne djevojke.

Optuženi Kelly Fischer jedan je od sedam članova Mormonske fundamentalističke crkve Isusa Krista kojemu se sudi zbog stupanja u brak s maloljetnicom.

Oko 7 tisuća članova ove sekte, koja se upravo zbog pogleda na poligamiju 1980-ih odvojila od matične mormonske crkve, živi u pograničnim gradovima Colorada, Arizone i Utaha.

Članovi te grupe vjeruju da samo oni koji žive kao poligamisti mogu doseći najvišu razinu raja.

Pripadnici te sekte svojevremeno su tvrdili kako će se Colorado City i Hildale prilikom drugog dolaska Isusa Krista na Zemlju uzdići na nebo.

Warren Jeffs, vođa crkve i "prorok", bjegunac je iz više saveznih država pod optužbom da je ugovarao ove "rajske" brakove između maloljetnica i starijih, oženjenih muškaraca.

Nedavno je uvršten i među deset najtraženijih bjegunaca FBI-a, a osim ugovaranja nezakonitih brakova, zakonski je gonjen i zbog spolnog općenja s maloljetnicom, dok je u Utahu optužen za sudjelovanje u silovanju.

Iako je poligamija protuustavna u Arizoni, ne smatra se zločinom. Zakonski službenici ovu su vjersku grupu ostavili na miru sve do prije 18 mjeseci, kada je okrug Mohave započeo istragu zbog tvrdnji da su ti muškarci imali seksualne odnose te se upuštali u brak s maloljetnim djevojkama.

Na temelju svjedočenja bivših članove grupe, porota je prošli mjesec Fischera osudila zbog upuštanja u seksualne odnose sa 16-godišnjakinjom.

No, ta djevojka, kojoj je danas 21 godina i koja ima troje djece s Fischerom, odbila je surađivati s tužiteljstvom, postavši tako jedna od 130 ljudi koji su sucu slali pisma da se Fischera oslobodi.

"Zajedno imamo prelijepu obitelj. Volim svog muža. I on voli nas i jako se dobro brine o nama. Djeca obožavaju svog oca. Ne moram nikomu objašnjavati svoj osobni život." - objasnila je Fischerova supruga u pismu sucu.

Optuženi Kelly Fischer se na sudu branio uz objašnjenje da u njegovu domu nitko nije zlostavljan: "Za svoj život i svoju obitelj mogu reći da na nikoga nije vršen pritisak da radi nešto što ne želi. Svaka osoba u mom domu je jako sretna. Nema boli."

Sudac je Fischeru objasnio kako njegova vjerska uvjerenja ne opravdavaju kršenje zakona.

Okružni tužitelj Matt Smith od suca Stevena Conna tražio je za 39-godišnjeg Fischera zatvorsku kaznu,  nakon čega je Fischer osuđen na 45 dana zatvora, 3 godine uvjetne kazne, te je registriran kao seksualni prijestupnik.

Iako razočaran blagom kaznom za čovjeka koji se upušta u seksualne odnose s maloljetnicama, okružni tužitelj Smith na kraju ipak sliježe ramenima: "Volio bih da je dobio veću kaznu. No, znači li njima imalo ono što mi kažemo? Njima je važno ono što kaže Warren Jeffs, a ako on kaže da se žene 16-godišnjakinjama, oni će to i činiti".

B.S.

Pročitajte više