Političari odbijali kolektivni ugovor, ali su ipak prihvatili povećanje vlastitih plaća

PREGOVARAČI hrvatske Vlade krajem prošle godine trudili su se raskinuti kolektivni ugovor kojim bi se regulirale plaće državnim službenicima, javlja Nova TV.

Prema njihovim tadašnjim tvrdnjama predloženi postotni rast plaća od šest posto osigurao bi proračunski deficit od milijardu i pol kuna u 2009. koja je nazvana godinom krize. Vlada sporazum ipak nije uspjela povući, a unatoč deklariranom "stezanju remena" i borbi protiv rasta plaća u kriznim vremenima, od plaća koje su ovih dana isplaćene službenicima i dužnosnicima najveću korist izvukli su protivnici sporazuma, premijer Ivo Sanader i ministri u vladi. Prema saznanjima Nove TV, plaće su im narasle za 1000 kuna.

Predsjedniku Mesiću kolektivni ugovor je osigurao plaću koja se u zadnjih mjesec dana povećala za 1300 kuna. Predsjednik Sabora Luka Bebić, godinu je počeo s tisuću kuna većom plaćom kao i premijer Sanader. Potpredsjednici vlade godinu počinju s 1.011 kuna većom plaćom, ministri s 813 kuna, a parlamentarni zastupnici s 835 kuna.

Sindikat državnih službenika svojedobno nije odustao od rasta plaća od šest posto nudeći pri tom kompromis da plaće rastu ovisno o stanju gospodarstva. Međutim, kolektivni ugovor onim uposlenicima u državnim službama koji imaju manje plaće osigurava i manji porast. Tako službenicima s višom stručnom spremom plaće rastu 325 kuna, dok će većini službenika sa srednjom stručnom spremom plaće porasti za 224 kune. Ukoliko se pak ekonomska kriza nastavi produbljivati, kolektivni ugovor bit će suspendiran.

R.I.
Foto: Index

Pročitajte više