Politička odgovornost - što je to? Na izbore izlaze optuženici za milijunske afere i ratne zločine

Foto: FAH

U PROTEKLIH nekoliko dana u medijima je s velikim zanimanjem popraćena vijest o švedskoj političarki bosansko-hercegovačkog porijekla Aidi Hadžialić, koja je dala ostavku na mjesto ministrice nakon što je ulovljena za volanom s 0,2 promila alkohola u krvi.

Hadžialić je kazala kako su joj te dvije čaše vina najgora pogreška u životu.

> Švedska ministrica iz BiH podnijela ostavku jer je vozila s 0,2 promila u krvi

I dok u skandinavskim zemljama politička i etička vjerodostojnost nešto znači, u Hrvatskoj su kriteriji za bavljenje politikom mnogo fleksibilniji.

U Sabor tako želi Milan Bandić, čovjek koji je 2002. godine za volanom uhvaćen s 1,6 promila. Ne samo to, već je prvo sudjelovao u sudaru, a potom pijan bježao prometnoj policiji.

Usto, Bandića se proziva kao glavni akter i u aferi Agram, teškoj oko 20 milijuna kuna, gdje mu se na teret stavljaju dvije nepravomoćne optužnice.

No, ništa od toga ne koči zagrebačkog gradonačelnika u političkim ambicijama, on danas želi biti premijer.

Na izbore izlaze i Glavaš i Jambo

Na izbornu utrku sprema se i Branimir Glavaš, kojemu je Ustavni sud nedavno ukinuo pravomoćnu presudu zbog ubojstva srpskih civila te koji čeka da mu suđenje počne ispočetka.

Podsjetimo, u nepravomoćnoj presudi sudac Željko Horvatović detaljno je opisao mučenja civila u slučajevima "selotejp" i "garaža" - sipanje akumulatorske kiseline po tijelu i premlaćivanje - zbog kojih je, u konačnici, Glavašu i izrekao kaznu od deset godina zatvora.

Na listi Narodne koalicije nalazi se Stipe Gabrić Jambo, optužen za zlouporabu položaja i ovlasti u Metkoviću. USKOK je još 2014. započeo istragu protiv Jamba, bivšeg gradonačelnika Metkovića, pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo i pročelnika Upravnog odjela za financije, zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, zlouporabe obavljanja dužnosti državne vlasti te protuzakonitog posredovanja.

USKOK je u priopćenju napisao kako vjeruje da je Jambo Grad Metković oštetio za više stotina tisuća kuna.

> Stipe Gabrić Jambo pod istragom USKOK-a: Osumnjičen za izvlačenje novca iz grada!

Usprkos činjenici da ne postoji zakon koji bi navedenim političarima zabranio kandidiranje, poruka koja se šalje biračima je porazna.

"Kakvu poruku šaljemo biračima? Ne bih sad o tome. Pa nisam ja nikoga izabrao nego će birači birati", kazao je za RTL Krešimir Beljak, predsjednik HSS-a, Jambove stranke.

SDP i HDZ koliko-toliko počistili liste

SDP i HDZ su svoje izborne liste u zadnji čas pročistili od kompromitiranih eksponenata dviju velikih stranaka. Na HDZ-ovoj listi tako nema Božidara Kalmete, koji ima nepravomoćnu optužnicu u aferi HAC, teškoj oko 40 milijuna kuna.

"Ono što, naravno, po hrvatskim propisima je glavno načelo presumpcija nevinosti, ali određena politička odgovornost je na strankama da podižu ljestvice ukoliko žele", komentirao je situaciju šef HDZ-a Andrej Plenković.

SDP je, s druge strane, s liste uklonio Tihomira Jakovinu, inkriminiranog u aferi Šume. Do Jakovininog povlačenja je došlo nakon što je Index razotkrio sramotnu aferu u kojoj je bivši ministar na čelo Hrvatskih šuma postavio svog prijatelja Ivana Pavelića te mu omogućio isplatu bonusa od 2,3 milijuna kuna, a članovima Uprave po 1,6 milijuna kuna.

>OVAKO PLJAČKA SDP: Direktorima Hrvatskih šuma zajamčili bonuse od 5,5 milijuna kuna

Čelnik Mosta Božo Petrov najradije bi mijenjao zakon i zabranio kandidaturu optuženicima:

"Obavezno bi trebalo mijenjati taj zakon. Mislim da među 4 milijuna osoba u RH - imamo dovoljno kvalitetnih ljudi koji mogu predstavljati građane i da nam ne trebaju osobe koji vuku takve repove", navodi Petrov.

Pročitajte više