"Politika Crkvu pomaže materijalno i moralno, a s oltara se poziva da se glasuje za HDZ"

"PREMIJER Ivo Sanader, kao i cijeli Sabor, trebali bi dati ostavku jer je za bleiburšku komemoraciju dodijeljeno pet puta više novca nego za onu u Jasenovcu" kazao je danas u Zagrebu 93-godišnji književnik Joža Horvat na predstavljanju reprint izdanja knjige "Dokumenti o protunarodnom radu i zločinima jednog dijela katoličkog klera", koja je prvi puta izašla 1946 godine, a koju je zajedno s Horvatom uredio i Zdenko Štambuk.

Najzaslužniji za reprint izdanja je prof. Svetozar Livada, koji je na predstavljanju knjige priznao kako su jedva našli tiskaru koja se "usudila tiskati knjigu". Posljednjih je dana, kaže Livada, zbog knjige izložen i prijetnjama.

S oltara pozivaju da se glasa za HDZ

"Katoličku crkvu najviše zanima novac te da sve koji joj ugrožavaju te interese proglašava neprijateljem", istaknuo je Ivan Fumić koji je prije nekoliko dana pokrenuo lavinu reakcija, kazavši na komemoraciji u Jasenovcu kako je Crkva u Hrvata posljednji bastion ustaštva u zemlji.

Fumić se danas ponovno zapitao zašto nema predstavnika Crkve u Jasenovcu, dodajući kako je očigledno da je danas politika u sprezi s Crkvom. "Politika Crkvu pomaže materijalno i moralno, a s oltara se poziva da se glasuje za HDZ", ustvrdio je Fumić.

Na predstavljanju je govorio i urednik časopisa Novi plamen Filip Erceg, koji je knjigu nazvao jezovitim svjedočanstvom o Ustaškom pokretu koji govori o bolnoj istini o Katoličkoj crkvi.  Također, Erceg je na skupu iznio tezu kako je Katolička crkva stvorila ustaše, te da nije riječ o tome kako su ustaše zloupotrijebili Katoličku crkvu.

Glas Koncila: Režimska literatura

Glas Koncila već prije ovu je knjigu nazvao režimskim tiskom. "Nakon završetka Drugoga svjetskog rata 1945. godine na području bivše Jugoslavije nastala je brojna režimska literatura koja je sustavno najcrnjim atributima kriminalizirala Crkvu u BiH, svećenike i angažirane laike a posvema prešućivala zločine nad njima, prije svega one partizanske. Neki od tih spisa pretendirali su na znanstvenost, npr. J. Horvat i Z. Štambuk, u  "Dokumenti o protunarodnom radu i zločinima jednog dijela katoličkog klera", objavljeno je u jednom od feljtona u Glasu Koncila. 

I.Ć.

Pročitajte više