Politolog: Milanović je digao SDP iz mrtvih. Ljevica je mogla biti pobjednik

Screenshot: HTV

Politolog i politički analitičar Branko Caratan je, gostujući na HTV-u, komentirao aktualnu političku situaciju u zemlji. Osvrnuo se na predizbornu taktiku ljevice. 

"Treba primijetiti da je tu bilo krivih koraka. Možemo nije želio ući u predizbornu koaliciju s SDP-om. Bivši ravnatelj statističkog zavoda izračunao je da su Možemo i SDP izgubili zbog toga sedam mjesta u parlamentu. Da su imali koaliciju, tada bi HDZ-u, uz manjince i Domovinski pokret, nedostajala jedna ruka u parlamentu", naveo je. 

Ipak, napominje kako krivnja leži i na SDP-u. "Njega je uključivanje Milanovića u igru diglo iz mrtvih, međutim, tu poziciju SDP nije dobro iskoristio. Da je poslao jasne poruke određenim segmentima društva, da je izvukao nove mlade ljude na čelo kampanje, vjerojatno bi se postigao nešto bolji rezultat. Ovako ispada da su manjinci zapravo presudili", rekao je. 

"Programske poruke trebaju biti jednostavne i jasne"

Odgovorio je i na pitanje treba li Grbin čestitati Plenkoviću. "Treba li čestitati, to ostavljam Grbinu na dušu. Naime, situacija je isto takva da, usprkos koalicijskim problemima, glasači Možemo i SDP-a su brojniji za blizu 2000 glasova od glasača HDZ-a", ponovio je. 

"Dakle, HDZ se ovdje pojavljuje kao relativni pobjednik. Da je ljevica išla u koaliciju, onda bi ljevica bila relativni pobjednik. Ali, naravno, u ovakvim igrama nije bitan relativni pobjednik. Pobjednik je onaj tko formira vladu", nastavio je. 

"Programske poruke su bile nabrajanje želja. Programske poruke trebaju biti jednostavne i jasne pojedinim dijelovima društva. Npr., jedna pozitivna poruka mladima bi bila izgradnja 10.000 stanova godišnje za iznajmljivanje i besplatno školstvo", kazao je te dodao kako poruke nisu bile dobro artikulirane", naglasio je. 

"Mogla se artikulirati i poruka o penzionerima. Poruka o penzionerima je bila promjena formule za izračunavanje. Ja mislim da 95% penzionera nije čulo za tu formulu, ali da se, na primjer, reklo da će se dati 13. penzija, kao u nekim drugim državama, svaki penzioner bi tu poruku razumio", kazao je. 

"Televizija je u prvi plan gurnula lidere stranaka"

Govorio je i o odluci Ustavnog suda kojom je zabranjeno Zoranu Milanoviću da bude imenovan novim premijerom. 

"Odluka Ustavnog suda je po mom mišljenju pogrešna. Ta odluka zapravo pogoduje predsjedniku Milanoviću u njegovoj borbi za drugi mandat. Ona ga je pretvorila u političku žrtvu. Narod voli žrtve i na taj način je zapravo Milanović izuzet iz problema da bi eventualno mogao biti proglašen za gubitnika. Gubitnik će biti vjerojatno Grbin, a ne Milanović", uvjeren je. 

Dao je i svoje mišljenje o tome zašto SDP već godinama ne može parirati HDZ-u. "Otkad je uvedena televizija, ona je u prvi plan gurnula lidere stranaka. Članovi stranaka su ovisni o lideru, lider je onaj koji predstavlja stranku. Ako on zakaže, onda čitava stranka zakazuje. Mi imamo situaciju da lider dobro stoji u stranci, a ne stoji dobro kod birača", zaključio je.

Pročitajte više