Poljaci traže da EU osudi dominaciju SSSR-a na istoku Europe

Europska unija trebala bi podržati stajalište zemalja istočne Europe da je dominacija Sovjetskog Saveza nad njima nakon Drugog svjetskog rata bila tragedija, izjavio je u petak poljski predsjednik Aleksandar Kwasniewski.

Poljska je reagirala bijesno na nedavnu izjavu ruskog ministarstva vanjskih poslova da je pogrešno kritizirati konferenciju na Jalti 1945. godine na kojoj je dogovorena podjela svijeta. Poljaci pamte konferenciju na Jalti po tome što su nakon nje smješteni iza "željezne zavjese", odnosno pod sovjetsku dominaciju na više od četiri desetljeća.

No, rusko ministarstvo vanjskih poslova je na svojoj web stranici objavilo da je cilj te konferencije bila "jaka, slobodna i demokratska" Poljska.

"Očekujemo da europski parlament zauzme stajalište jer se to odnosi na veliki dio Europe. To je također velika trauma i tragedija i za druge zemlje srednje Europe", kazao je poljski predsjednik Aleksandar Kwasniewski. "Europski parlament bi trebao jasno reći da je za veliki broj zemalja istočne Europe kraj Drugog svjetskog rata značio pobjedu nad fašizmom, ali ne i slobodu", dodao je.

Nedavno je, 4. veljače, obilježena 60. obljetnica konferencije na Jalti na kojoj su se, na poticaj američkoga predsjednika F.D. Roosevelta sastali Staljin i Winston Churchill kako bi dogovorili "podjelu svijeta".

Mnogi poljski analitičari i politički komentatori smatraju da bi Kwasniewski trebao bojkotirati proslavu 60. godišnjice Dana pobjede u svibnju u Moskvi. Naime, Poljaci iz razdoblja sovjetske dominacije pamte kako su stotine tisuća njihovih sunarodnjaka nakon rata deportirani u sovjetske radne logore, iz kojih se mnogi nikada nisu vratili.

Rusi, sa svoje strane, misle da zemlje srednje i istočne Europe ne cijene dovoljno podvige Crvene armije koja ih je oslobodila od nacizma u cijenu milijuna sovjetskih života.

(Hina) xbis ydj

Pročitajte više