VIDEO Poljak šokirao europarlament: Naravno da žene trebaju zarađivati manje, manje su inteligentne

Screenshot, Video: YouTube, S&D Facebook

POLJSKI zastupnik Janusz Korwin-Mikke izazvao je zgražanje govorom o ženama u Europskom parlamentu. Rekao je kako žene moraju zarađivati manje od muškaraca na radnom mjestu, a evo i zašto to misli: "Naravno da žene moraju zarađivati manje od muškaraca. Slabije su, manje su i manje su inteligentne i moraju zarađivati manje. To je sve."

Poslanik u dobi od 74 godine je u parlamentu iznio podatke na temelju kojih je zaključio da su žene manje vrijedne. Tako je rekao kako među 100 najboljih svjetskih šahista nema niti jedne žene.

Rasprava o razlici u plaćama

U raspravi je bila riječ o razlici u plaći između spolova u Europi i o načinima na koje Europska unija to može riješiti. Zastupnici su istaknuli kako će, ako se sadašnji trendovi nastave, ženama trebati 70 godina da sustignu plaće muškaraca u Europi i kako nema dovoljno žena u nekim zanimanjima, poput politike.

Korwin je nakon izlaganja španjolske zastupnice Iratxe Garcie Perez ustao i rekao: "Znate li koji je najviši plasman koji su osvojile žene u poljskoj olimpijadi teorijske fizike? Reći ću vam. 800 mjesto. Znate li koliko je žena među prvih 100 šahista svijeta? Reći ću vam, ni jedna."

S&D-ova zastupnica mu je oštro odgovorila


Zastupnica Garcia Perez je bila začuđena spominjanjem naizgled nevažnih i nasumično odabranih podataka. Uskoro je postala bijesna kada je počeo govoriti o tome kako su žene manje inteligentne i kako stoga moraju manje zarađivati.

Dok je Korwin iznosio svoje stavove u dvorani su se čuli uzdasi nevjerice, a Perez Garcia mu je ubrzo odgovorila.

"Prema onome što govorite i prema vašoj teoriji, ja ne bih imala pravo biti ovdje kao članica parlamenta. Znam da vas to jako nervira i da ste jako zabrinuti zbog činjenice da mi, žene, možemo predstavljati građane na istoj razini kao i vi. Sada mislim da trebam braniti žene Europe od muškaraca kao što ste vi," zaključila je.

Njezina grupacija u EU parlamentu je ubrzo postavila video njezinog odgovora na YouTube i Facebook, a nazvali su ga: 'Kako odgovoriti ženomrscu' i izrazili čuđenje da se takav govor može čuti 2017. godine.

Njezina grupacija u Europskom parlamentu, S&D, je video njezinog odgovora ubrzo postavio na YouTube, a nazvali su ga: "Kako odgovoriti ženomrscu', dok su na svojem Facebook profilu izrazili čuđenje da je takav govor moguć u Europskom parlamentu i to i 2017. godini.

Pročitajte više