Poljoprivrednici BiH prijete blokadom državnih granica

UDRŽENJE poljoprivrednika Bosne i Hercegovine zaprijetilo je u subotu da će blokirati granične prijelaze prema Hrvatskoj, te Srbiji i Crnoj Gori, ukoliko Vijeće ministara BiH u roku od sedam dana ne uvede mjeru privremene zabrane uvoza poljoprivrednih proizvoda iz tih zemalja s kojima će BiH od 1. siječnja sljedeće godine imati bescarinski režim.

Poljoprivrednici iz BiH smatraju da će biti u nepovoljnijem položaju jer ne dobivaju državne poticaje kao kolege iz susjednih zemalja.

"Ukoliko se ovo (zabrana) ne napravi u roku od sedam dana, obavještavamo vas da ćemo izaći i blokirati granične prijelaze, te tako spriječiti odljev novca iz BiH i tamo ostati dok se naši zahtjevi ne riješe jer na žalost jedino ovako vidimo izlaz iz ove bezizlazne situacije", navodi se u otvorenome pismu kojega su predsjedavajućem Vijeću ministara BiH Adnanu Terziću uputili iz Udruženja poljoprivrednika u BiH.

Iz tog udruženja predlažu uvođenje odluke o privremenoj zabrani uvoza proizvoda iz glave 16 carinske tarife BiH na šest mjeseci. U pismu se ne precizira na koje bi se poljoprivredne proizvode zabrana odnosila.

Pri tome se upozorava da je poljoprivredna proizvodnja u Bosni i Hercegovini "dovedena na rub propadanja", te da bi je bescarinski režim prema susjedima dokrajčio.

Pročitajte više