Poljoprivrednici iz BiH na sat vremena blokirali granični prijelaz

OKO TISUĆU članova Udruge poljoprivrednika Bosne i Hercegovine u subotu prijepodne oko 10.00 sati probilo je policijski kordon i blokiralo granični prijelaz (Bosanska) Gradiška u trajanju od jednoga sata.

Poljoprivrednici su prosvjedovali zbog Sporazma o slobodnoj trgovini kojime se, od 1. siječnja sljedeće godine, ukidaju carinske pristojbe na uvezene poljoprivredne prozvode iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Tijekom blokade, prosvjednici su na graničnom prijelazu pustili prasiće na kojima je pisalo Premiraj me - pa me izvezi!, aludirajući time očito na to da vlasti u BiH ovu vrstu proizvodnje stimuliraju skoro dvadeset puta manje nego Republika Hrvatska.

"Poljoprivredni proizvođači iz BiH shvatili su da sa Savjetom ministara BiH nema dijaloga, i ovaj prosvjed je gotovo očajnički potez, jer će nas sporazum socijalno i ekonomski uništiti", izjavio je za Hinu predsjednik Udruge poljoprivrednika u BiH Ranko Bakić.

On je pojasnio da će Hrvatska, te Srbija i Crna Gora dumping cijenama svoje robe iskoristiti Bosnu i Hercegovinu za tržišno natjecanje pri čemu ovdašnji proizvođači, s obzirom na konkurentnost cijena, na njihovim tržištima nemaju nikakave izglede jer ne uživaju stimulacije aktualnih vlasti. Današnji prosvjed zapravo je generalni pokus za blokadu svih graničnih prijelaza s Hrvatskom te Srbijom i Crnom Gorom kojeg je Udruga poljoprivrednika iz BiH najavila za 28. prosinca ove godine ako vlasti BiH primjenu Sporazuma o slobodnoj trgovini ne odgode za 6 mjeseci.

Prosvjed u Bosanskoj Gradiški protekao je u subotu bez primjene sile od strane policije.

Pročitajte više