Poljska daje financijsku pomoć obiteljima čiji su članovi poginuli s Lechom Kaczynskim



POLJSKA vlada počela je davati financijsku pomoć obiteljima čiji su članovi poginuli u zrakoplovnoj nesreći 10. travnja u kojoj su stradali i predsjednik Lech Kaczynski i njegova supruga.

U sklopu pomoći je 87 obitelji dobilo 14.000 dolara, a vlada namjerava dodatno pomoći obiteljima s djecom i udovicama koje nemaju posao, rekla je glasnogovornica ministarstva unutarnjih poslova.

Istražitelji su pak rekli kako bi moglo proći i nekoliko mjeseci prije nego što se točno utvrdi razlog nesreće. Spekuliralo se da je za nesreću kriva ljudska greška, odnosno da ju je prouzročio pilot, ali jedan od istražitelja rekao je da su sve opcije još uvijek na razmatranju.

U nesreći, koja se dogodila nedaleko od mjesta na kojemu su ruski vojnici tijekom Drugog svjetskog rata ubili tisuće poljskih časnika, stradalo je 96 ljudi. Bračni par Kaczynski u nedjelju je pokopan u grobnici s kraljevima i svecima u Krakovu, a pogrebi ostalih žrtava trajat će cijeli tjedan.

Danas su pokopane 22 žrtve nesreće, među njima i Jerzy Szmajdzinski, bivši ministar obrane koji se ove jeseni namjeravao kandidirati za predsjednika. Očekuje se da će rok za prijevremene predsjedničke izbore biti određen za 20. lipnja.

Pročitajte više