Poljska oporba traži ponavljanje predsjedničkih izbora

Foto: EPA

NAJVEĆA poljska oporbena stranka, centristička Građanska platforma (PO), objavila je u četvrtak da je zatražila od Vrhovnog suda poništenje rezultata predsjedničkih izbora i pozvala na ponavljanje izbora. 

Na predsjedničkim izborima 12. srpnja nacionalistički predsjednik Andrzej Duda i saveznik vladajuće stranke Pravo i Pravda (PiS) pobijedio je s 51 posto osvojenih glasova kandidata PO-a i gradonačelnika Varšave Rafala Trzaskowskog kojemu je glas dalo 49 posto birača. 

Oporba tvrdi da je vlada prekršila pravila

"Oporba tvrdi da je vlada prekršila pravila time što je Duda u predizbornoj kampanji dobio previše medijskog prostora na javnoj televiziji TVP", rekao je glasnogovornik PO-a Jan Grabiec.

"Raspon je bio usporediv s kampanjama u Bjelorusiji i Rusiji", rekao je Grabiec za Reuters.

Glasnogovornica Vrhovnog suda Martyna Luczak potvrdila je da je pristigla žalba PO-a uz "više od 5800 drugih žalbi" koje su podnijeli birači. Dodala je da nije utvrđen datum zasjedanja suda o žalbenom zahtjevu PO-a. 

Vlada odbacila optužbe

Vlada odbacuje sve optužbe, no europski izborni promatrač, Ured za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), objavio je da se javni servis TVP zlouporabio kao alat u Dudinoj predizbornoj kampanji. 

Očekuje se da će Dudina pobjeda ojačati vladin mandat za guranje pravosudnih i medijskih reformi koje Europska komisija smatra potkopavanjem demokratskih vrijednosti.

PiS je izmijenio strukturu Vrhovnog suda pa će suci imenovani pod njihovom vlašću odlučivati o valjanosti izbora. 

Pročitajte više