Poljska pokreće istragu o zločinu u Katinskoj šumi

Poljska je u srijedu pokrenula, nakon što se ruska istraga zaključila bez optužnica, svoju istragu o pokolju tisuća Poljaka u Katinskoj šumi što ga je počinila ruska sigurnosna služba NKVD 1940. godine.

Poljska se nadala da će ruska istraga završiti jasnim priznanjem odgovornosti Moskve za pokolj u Katinu i optužnicom protiv bivših sovjetskih dužnosnika uključenih u pokolj, no ruski istražitelji, koji su na slučaju radili od 1991. godine, u rujnu ove godine su zaključili istragu ne navodeći bilo kakve razloge za takav čin, kažu poljski dužnosnici.

Početkom 1993. godine Poljska je objavila da je identificirala tri živuća viša časnika zloglasne sovjetske sigurnosne službe NKVD koji su sudjelovali u pogubljenjima, a Varšava je zatražila od Rusije da ih izvede lice pravde.

"Okončanje ruske istrage, po našem mišljenju, ne opravdava napuštanje daljnjih istraga o zločinu u Katinskoj šumi", izjavio je najavljujući novu istragu Leon Kierse, ravnatelj poljskog instituta za istraživanje zločina počinjenih tijekom Drugog svjetskog rata i komunističke vlasti.

Pogubljenje 22.000 pričuvnih časnika poljske vojske i civila u Katinskoj šumi i na drugim lokacijama u tadašnjem Sovjetskom Savezu, počinjeno nakon što je Sovjetski savez početkom Drugog svjetskog rata u savezu s nacističkom Njemačkom okupirao istočne dijelove Poljske, ostalo je neugodno pitanje u odnosima Poljske i Rusije i 15 godina nakon što su obje zemlje svrgnule komunističku vlast.

(Hina) xakoz ydj

Pročitajte više