Poljska prijeti EU: Ako nam ne isplatite novac, izvući ćemo sva oružja iz arsenala

Foto: EPA

POLJSKA će uzvratiti Europskoj uniji ako joj ne isplati namijenjena sredstva za oporavak od pandemije, rekli su danas vladajući poljski političari nakon što je Bruxelles signalizirao da nije zadovoljan posljednjim pravosudnim reformama Varšave. 

Više od 35 milijardi eura stavljeno je na čekanje zbog spora između Bruxellesa i Varšave oko pravosudne reforme za koju EU tvrdi da krši demokratske standarde. 

Europska komisija odobrila je sredstva za Poljsku u lipnju, no čelnica tog tijela Ursula von der Leyen rekla je tijekom svog posjeta toj zemlji da na vladavini prava treba još raditi.

"Bude li pokušaja blokade isplate, nemamo izbora nego izvući sva oružja iz arsenala"

Vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) objavila je da je cilj reforme pravosuđa učiniti sustav učinkovitijim, odbacivši da se miješa u sudove iz političkih razloga. 

"Ako će biti pokušaja blokade isplate, a Europska komisija pokuša stvoriti pritisak na nas, nemamo izbora nego izvući sva oružja iz našeg arsenala i odgovoriti baražnom vatrom", rekao je za poljski radio Krzysztof Sobolewski, glavni tajnik PiS-a. 

No nije precizirao na što konkretno misli.  

Odbijanje Varšave da pristane na europske zahtjeve oko pravosuđa potaknulo je kritike oporbe da PiS zapravo želi izvući Poljsku iz Europske unije, što vlada odbacuje. 

Pročitajte više