Poljska: Spremni smo obučavati ukrajinske pilote na avionima F-16

Ilustracija: EPA

POLJSKA je u utorak potvrdila da je spremna obučavati ukrajinske pilote za upravljanje borbenim zrakoplovima F-16 nakon zelenog svjetla Washingtona. "Spremni smo obučavati pilote za zrakoplove F-16, ali obuka još nije započela", rekao je poljski ministar obrane Mariusz Blaszczak nakon sastanka ministara obrane EU u Bruxellesu posvećenog vojnoj potpori Ukrajini.

Šef diplomacije Europske unije Josep Borrell nešto ranije tvrdio je da je obuka u Poljskoj već počela. U obuci namjeravaju sudjelovati i druge zemlje. "Dobili smo zeleno svjetlo Washingtona za obuku na avionima F-16 te radimo na konkretnom kalendaru kako bismo je započeli. Važno je to učiniti što prije", rekla je ministrica obrane Nizozemske Kajsa Ollongren. 

Njemački ministar obrane: Ne posjedujemo te avione

"Prvo krećemo s obukom. Nabavka aviona bit će sljedeći korak", dodala je govoreći o "zajedničkom naporu s Danskom, Belgijom, Ujedinjenim Kraljevstvom i drugim saveznicima". Ta nabavka vjerojatno neće biti laka, piše agencija France Presse. 

Njemački ministar obrane Boris Pistorius rekao je da doprinos njegove zemlje u tom pogledu nije relevantan jednostavno zato što ne posjeduju F-16 i ne mogu obučavati pilote. Švedska, Latvija i Estonija također su naglasile da ne posjeduju taj model zrakoplova. 

Razgovaralo se i o artiljerijskom streljivu

Oni bi mogli biti isporučeni Kijevu iz drugih zemalja Europske unije koje još nisu to objavile ili iz Sjedinjenih Država. Ministri su u utorak razgovarali i o nabavi artiljerijskog streljiva za Ukrajinu. 

Članice EU su od 9. veljače, kad je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao na to, "Ukrajini osigurale 220 granata i 1300 granata" za njihovo protuzračno i protutenkovsko oružje, rekao je Borrell. Učinit će sve da ostvare zacrtani cilj o isporuci milijun komada u godinu dana, dodao je.

Pročitajte više