Poljska vlast: Ovo je bio tajni plan u slučaju invazije. Rusi za sedam dana na Visli

Screenshot: Twitter

POLJSKA vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) pokrenula je velike rasprave objavljivanjem dijelova strogo povjerljivog obrambenog plana u sklopu predizbornog spota čiji je cilj diskreditirati oporbu uoči općih izbora 15. listopada. "Pažnja! Tuskova vlada bila je spremna odreći se pola zemlje u slučaju rata", kazao je ministar obrane Mariusz Błaszczak. 

Spot je objavljen na društvenim mrežama 17. rujna, na 84. godišnjicu napada Sovjetskog Saveza na Poljsku 1939. godine. Błaszczak je mislio na strateški obrambeni plan iz 2011. koji je pripremila bivša vlada tadašnjeg premijera Donalda Tuska. 

Bivši predsjednik Europskog vijeća sada je na čelu saveza Građanske koalicije koji pokušava spriječiti PiS da osvoji treći mandat. "Plan je pretpostavljao... da se Poljska može braniti samo dva tjedna i da će neprijatelj doći do desne obale Visle nakon sedam dana", naveo je Błaszczak u videu.

Najviši generali uznemireni

Njegove su riječi bile popraćene slikama onoga što se činilo kao izvadci iz plana. "Plan to jasno pokazuje: Lublin, Rzeszów ili Łomża mogli su biti poljska Buča", dodao je, misleći na ukrajinski grad u kojem su ruske snage prošle godine masakrirale stotine civila. 

Oglas je osmišljen kako bi ojačao podršku PiS-a na istoku zemlje, pokazujući da liberali iz Tuskove stranke ne mare za njih, piše Politico. Iako obrambeni plan nije aktualan, objavljivanje nekih njegovih sadržaja izazvalo je uznemirenost među najvišim generalima koji su bili u aktivnoj službi pod upravama prije PiS-a. 

Napomenuli su da su planovi za povratak na više obrambene linije normalni dijelovi vojne doktrine. "Objavljivanje takvog dokumenta još jednom potkopava povjerenje koje imamo s našim saveznicima. To dokazuje da smo sposobni za sve, da možemo izdati najdublje tajne Poljske i NATO-a", naveo je umirovljeni general Waldemar Skrzypczak. 

Oporba najavila da će staviti ministra pred Državni sud

"Misli li itko da će NATO tek tako prijeći preko ovoga? Oni se sada mogu bojati da će se otkriti još dokumenata o aktivnostima Saveza", nastavio je. Stanisław Koziej, još jedan umirovljeni general, ispričao je da su vojni planovi nastali 2009., kada je predsjednik Poljske bio Lech Kaczyński, brat blizanac šefa PiS-a Jarosława Kaczynskog. 

Istaknuo je kako su planovi pripremljeni na temelju dokumenata koje je izdala vlada Jarosława Kaczyńskog kada je bio je premijer 2007. Tuskov bivši ministar obrane i sadašnji zastupnik u Europskom parlamentu Radosław Sikorski rekao je da PiS manipulira javnim mnijenjem ističući samo jedan scenarij šireg vojnog plana u slučaju ruske invazije.

"Činjenica da vojska ima planove za nepredviđene situacije za svaku okolnost i situaciju je dobra, a ne loša stvar", poručio je Sikorski. Dodao je da je "skandalozno" otkriti plan jer postoji samo ograničen broj branjivih položaja u Poljskoj pa strategija i dalje ima obavještajnu vrijednost za Moskvu.

Građanska koalicija najavila je da će, ako pobijedi na izborima, staviti Błaszczaka pred Državni sud, sud koji se koristi za suđenje najvišim dužnosnicima zemlje.

Pročitajte više