Poljski ministar: Odgovor NATO-a na nuklearni napad u Ukrajini bio bi razoran

Foto: Shutterstock

POLJSKI ministar vanjskih poslova, Zbigniew Rau, rekao je u Washingtonu da odgovor NATO-a na bilo kakvu upotrebu nuklearnog oružja u Ukrajini ne bi trebao biti nuklearan, ali da bi trebao biti razoran. Rau je to izjavio tijekom posjeta Washingtonu. 

Vojni debakl Rusije u Ukrajini, gdje su ruske snage potisnute na istoku zemlje, povećao je zabrinutost da bi Vladimir Putin mogao pribjeći uporabi nuklearnog oružja.

"Koliko znamo, Putin prijeti da će upotrijebiti taktičko nuklearno oružje na ukrajinskom tlu, a ne da će napasti NATO, što znači da bi NATO trebao odgovoriti na konvencionalan način. Ali odgovor bi trebao biti razoran. To je jasna poruka koju NATO savez upravo sada šalje Rusiji", rekao je Rau za NBC.

"Očito je da Putin gubi rat u Ukrajini"

Ruska vojska proširila je novačenje sa službenim ciljem slanja još 300.000 vojnika u Ukrajinu, iako postoje izvješća da je stvarni cilj znatno veći. Mobilizacija je izazvala nemire i egzodus preko ruskih granica, osobito muškaraca u vojnoj dobi.

"Očito je da Putin gubi rat u Ukrajini. Njegova reakcija na to je pokretanje mobilizacije. Ali čini se da mu mobilizacija neće pomoći da dobije rat. Ukrajinske oružane snage već su porazile ruske profesionalne vojnike. Novi ročnici su loše obučeni i loše pripremljeni i vjerojatno neće promijeniti tijek rata", rekao je Rau.

Poljski šef diplomacije kaže da je rat do sada za većinu ruskog stanovništva bio popularan, ali da je sada došlo do promjene.

"Sada će svaka ruska obitelj morati zauzeti vlastiti stav prema ratu. Njihovi najmiliji mogu biti poslani u rat i mogu biti ubijeni", komentirao je.

Pročitajte više