Poljski znanstvenici izumili zvučni top protiv smoga

Foto: EPA

U BORBI protiv neprestanog smoga u Poljskoj, znanstvenici testiraju novi top koji koristi zvučne valove da pogura otrovne čestice u atmosferu kako bi omogućio stanovnicima da udišu kvalitetniji zrak.

Žele zvukom otjerati smog

Postavljen na vrhu metalnog kontejnera, eksperimentalni uređaj sastoji se od velikog naopako okrenutog stošca koji svakih šest sekundi ispušta glasan zvuk. Cilj je zvukom otjerati smog iz Kalwarije Zebrzydowske, koja se poput brojnih drugih poljskih gradova susreće s ovim problemom svake zime kada građani pale peći koje onečišćuju zrak.

Dimnjaci ispuštaju gust dim, a sa zalaskom sunca na grad se spušta gusti smog. Zrak u Poljskoj je među najzagađenijima u Europi te u najgorim dijelovima godine višestruko krši limite koje postavlja EU.

Znanstvenici tvrde da top stvaranjem zvučnih valova pridonosi smanjenju koncentracije štetnih PM2.5 i PM10 čestica u gradskom zraku.

"Udarni val odbacuje zagađeni zrak na veću visinu"

"Koristimo vertikalni udarni val koji nastaje izgaranjem acetilena i zraka", rekao je Dominik Grybos s Metalurško-rudarskog fakulteta u Krakovu, jedan od izumitelja topa.

"Val odbacuje zagađeni zrak na veću visinu", rekao je za AFP. Otrovne čestice lansiraju se nekoliko stotina metara u visinu, što ih čini bezopasnima za stanovnike.

"Ako top koristimo u razmaku od pola sata do sat vremena, zagađenje se smanjuje za 15 do 30 posto u krugu od dva, tri kilometra od topa", rekao je Grybos, dodajući da učinci traju "između jednog i tri sata".

Stanovnici podržavaju testiranje

Istraživači pokušavaju odrediti potrebnu učestalost i trajanje zvučnih udara, kao i vrijeme potrebno za cijeli postupak.

Cijena je procijenjena na 1000-1500 zlota (1600-2500 kuna) po satu korištenja. Grybos je rekao kako se nada da bi izum mogao imati komercijalnu primjenu, posebno u Poljskoj. Stanovnici Kalwarije Zebrzydowske uglavnom podupiru ovu ideju, unatoč zvuku.

"Ovdje je smog iznimno gust. Ne možemo provjetravati stanove zbog smrada. Stoga ako može pomoći, neka testiraju. Jedva da čujemo zvuk - to je kao vatromet", rekla je Jolanta Walkowicz, 43-godišnja računovotkinja.

Pročitajte više

 

Pročitajte više