Polubrat Vuka Draškovića kupio hrvatsku tvrtku za 20 milijuna eura

RODOLJUB DRAŠKOVIĆ, lider i vlasnik srpske kompanije Swisslion Takovo, kupio je hrvatsku tvrtku "Euro food markt" za 20 milijuna eura. Tu vijest donio je dnevnik Biznis iz Srbije, kojem je Drašković potvrdio kupnju, a kao glavni razlog naveo je jačanje pozicije svoje tvrtke u južnoj Europi te razvoj brandova svoje tvrtke.

Dvije godine pokušavao kupiti hrvatsku tvrtku

Drašković je pojasnio kako će uz 20 milijuna eura do kraja godine u tvrtku iz Siska uložiti daljnjih deset milijuna eura. Inače, ovo je prva uspješna kupnja hrvatske tvrtke od strane nekog srpskog vlasnika.

Drašković je inače poznatiji kao polubrat bivšeg ministra vanjskih poslova Vuka Draškovića, a poznato je kako Rodoljub još od 2006. godine pokušava kupiti tvrtku u Hrvatskoj. Naime, još prije dvije godine osnovao je u Zagrebu tvrtku DRD Swisslion, a od tada datira i suradnja s hrvatskim tvrtkama. U jednom od svojih rijetkih "izleta u medije" još je tada najavio kako će preko zagrebačke burze pokušati kupiti neku hrvatsku tvrtku koja je vezana uz prehrambenu industriju.

Kraš je bio "prekompliciran"

Navodno se svojedobno zanimao i za kupnju "hrvatskog ponosa" Kraša, no vidjevši kako će biti teško preko dionica preuzeti većinski paket, navodno je od toga odustao. U Hrvatskoj ga vezuje snažno poslovno prijateljstvo s Ivicom Todorićem, no svojedobno je morao reći povijesno "ne", kada je Todorić htio kupiti njegovu tvrtku u Srbiji.

Draškovićev put počinje nakon devedesetih godina prošlog stoljeća. Naime, tada je došao na mjesto direktora "Vik" iz Vršca, koja je bila pred stečajem. No, nakon njegova dolaska tvrtka je preživjela turbulentnu financijsku situaciju, a nakon nekoliko godina osnovao je "Kondi-Vik”, korporaciju. Iz razloga nepoznatih široj javnosti, 1997. godine odlazi u Švicarsku, iako je u rijetkim razgovorima za medije kazao kako su glavni razlog bile ekonomske sankcije Srbije.

Iz Srbije otišao 1997. godine

Prebacuje se na posao tehnološkog inžinjeringa i financijskog konzultinga te osniva "DRD Swisslion". U Srbiju se vraća na "velika vrata" kada je preuzeo Takovo. Izvučeno iz financijskog pepela, Takovo je danas kupilo hrvatsku tvrtku. Drašković je također pokušao kupiti tvrtku u Makedoniji, no njegova akvizicija neslavno je prošla, budući da je država zaustavila već skoro "zapečaćenu" prodaju, zbog nepovoljnog ugovora za državu. Već prije, "iz čisto lokalpatriotskih razloga" kupio je tvrtku iz Trebinja, a svojedobno je najavljivao kako će svoj dom preseliti u istočnu Hercegovinu.

Jedini koalicijski partner Miloševiću

Osim afere iz Makedonije, Drašković nije sklon istima, a možda je tome razlog i što je vrlo često nedostupan medijima, no zanimljivo je kako je 1994. godine bio liderom Nove demokratije Vojvodine, koja je bila podružnica stranke Nova demokratija Srbije. Za one koji možda ne znaju, 1994. godine, dok je rat buktio u Hrvatskoj i BiH, ta je stranka bila jedini koalicijski partner Miloševićevom SPS-u.

Što se kupovine tiče, zanimljivo je kako je Drašković za srpski Biznis kazao kako će  "Kupovina Euro food markta biti dobra prilika za razvoj brendova Swissliona". Uvidom su službene internet stranice njegove tvrtke, lista "brandova" sasvim je prazna.

Euro Food Markt d.o.o. privatno je trgovačko društvo osnovano 2001. godine, a osnovna djelatnost je uvoz konditorskih proizvoda, posebice jaffa biskvit, te njihova distribucija u sve trgovačke lance na cjelokupnom teritoriju Hrvatske. U centar poslovnog zanimanja došli su prije dvije godine kada su pokrenuli proizvodnu hrvatskih biskvitnih keksa u vlastitoj tvornici u Sisku.


I.Ć.
Foto: Glas Hercegovine

Pročitajte više