Pomagao teroristima: Naređeno uhićenje generala koji je u Boliviji uhvatio Che Guevaru

BOLIVIJSKI sud je naredio uhićenje umirovljenog generala Garyja Prada Salmona koji je postao poznat kada je 1967. godine uhvatio revolucionara Ernesta Che Guevaru.

Umirovljeni general je pod istragom da je sudjelovao u organizaciji državnog udara protiv sadašnjeg bolivijskog predsjednika Eve Moralesa. Istražitelji tvrde kako je Prado davao svu moguću pomoć pučistima. No, njegovo uhićenje nije bilo planirano sve dok nije počeo ignorirati sudska ročišta u ovom slučaju. Njegov sin i odvjetnik Gary Prado Araus je rekao da je otac morao preskakati saslušanja, jer su mu tako savjetovali liječnici.

Zbog srca ne smije na više nadmorske visine


Oni su mu rekli da zbog slabog srca ne bi trebao ići na više nadmorske visine. Grad Cochabamba, gdje se vodi proces, je smješten na nadmorskoj visini od 2,558 metara. U ožujku prošle godine umirovljenom generalu je određen kućni pritvor te nije smio ići u inozemstvo, no omogućen mu je odlazak na sveučilište gdje radi kao profesor.

Prema službenoj verziji, Gary Prado Salmon je bio zapovjednik jedinice koja je 1967 godine pronašla i uhvatila Che Guevaru u Boliviji, gdje je Argentinac organizirao gerilu. Prado se posljednjih 30 godina kreće u kolicima, jer ga je slučajno ranio jedan od vojnika.

Pročitajte više