Pomilovanjem osuđenog direktora Drnovšek naljutio vladu i državno odvjetništvo

SLOVENSKI predsjednik Janez Drnovšek izazvao je ljutnju vladajuće koalicije i državnog tužiteljstva odlukom o pomilovanju nekad utjecajnog direktora kasina "HIT" iz Nove Gorice Danila Kovačiča.

Drnovšek je, koristeći se predsjedničkim ovlastima, pravomoćnu kaznu od 3 godine i osam mjeseci zatvora koja je čovjeku koji je 1992. izabran za najboljeg menadžera godine bila dosuđena za zloporabu poslovnih ovlasti pretvorio u uvjetnu kaznu od dvije godine koja se neće primijeniti ako u tom razdoblju ne počini kazneno djelo.

Državna odvjetnica Barbara Brezigar izjavila je da takva odluka nije mogla doći u gore vrijeme i da smanjuje motivaciju za rad tužiteljstva na progonu gospodarskog kriminala.

Drnovšek je u četvrtak na konferenciji za novinare rekao da je odluku o pomilovanju čovjeka zaslužnog za razvoj turizma i ugostiteljstva, te stvaranje velikog broja radnih mjesta u sjeverozapadnoj Sloveniji donio na inicijativu ljudi iz Nove Gorice, te zbog njegove bolesti.

Sudski proces protiv Kovačiča za privatizacijsku pretvorbu poduzeća za turizam, zabavu i igre na sreću HIT, trajao je punih 13 godina, a u zatvoru je proveo samo oko mjesec dana.

Vladajuće stranke desne koalicije s neskrivenim su nezadovoljstvom dočekale odluku o pomilovanju nekada politički vrlo utjecajnog direktora koji je devedesetih godina figurirao kao jedan od negativnih heroja "potkradanja društvenog vlasništva" i nejasnoća u procesu privatizacije državnih tvrtki.

Franc Kangler iz Slovenske pučke stranke (SLS), jedne od stranaka vladajuće koalicije, izjavio je u petak da je takvo pomilovanje moguće samo u Sloveniji i da bi - kad bi se nešto slično dogodilo u Austriji - predsjednik koji bi tako postupio morao dati ostavku.

Pročitajte više