Pomoć žrtvama tsunamija preko 1,1 milijardi USD

VIŠE od 1,1 milijardi američkih dolara pomoći već je obećano žrtvama tsunamija koji je prošli vikend poharao područje jugoistočne Azije i u kojima je, prema posljednjim podacima, poginulo više od 150.000 ljudi, objavio je UN, a prenijele svjetske agencije.

Sjedinjene Države predvode listu donatora nakon što je američki predsjednik George W. Bush objavio da su SAD spremne povećati pomoć žrtvama tsunamija u jugoistočnoj Aziji s 35 na 350 milijuna dolara, javlja France presse.

Bush je u priopćenju istaknuo da "prve procjene američkih ekipa na terenu pokazuju da će finacijske potrebe i drugi oblici pomoći rasti redovito u sljedećim danima i tjednima".

"Zbog toga, a i zbog savjeta američkog državnog tajnika Colina Powella i direktora Agencije za razvoj, odlučio sam deblokirati 350 milijuna dolara za finaciranje američkog udjela u operacijama pružanja pomoći", kazao je američki predsjednik.

U operaciju pružanja pomoći uključile su se i američke tvrtke koje su dosad obećale više od 80 milijuna dolara u novcu i robi.

Privatne tvrtke osim novca doniraju lijekove, pelene, dječju hranu i druge potrepštine za područja pogođena katastrofom gdje je broj mrtvih premašio 135.000.

Među najvećim donatorima su farmaceutski div Pfizer, koji daje 10 milijuna dolara u novcu i 25 milijuna dolara u lijekovima. Coca Cola donira 10 milijuna dolara, naftna tvrtka Exxon Mobile 5 milijuna dolara, a bankarska skupina Citigroup 3 milijuna. Zaklada Bill i Melinda Gates, jednoga od osnivača softwareskog diva Microsofta, obećala je 3 milijuna dolara. Po milijun dolara obećali su proizvođač sportske opreme Nike i American Express.

Kako javlja agencija Reuters, Velika Britanija odlučila je u operaciji pružanja pomoći opustošenog područja jugoistočne Azije sudjelovati s 45 milijuna funti (86 milijuna dolara) individualnih donacija uz 50 milijuna dolara koliko je obećala britanska vlada.

Irska je također odlučila pomoći žrtvama tsunamija, javlja France presse, i to s 10 milijuna eura, najavio je irski premijer Bertie Ahern.

"Irski je narod kao uvijek odgovorio izrazito velikodušno na pozive nevladinih organizacija, Crvenog križa i UNICEF-a", kazao je Ahern.

I EU je odlučila pomoći, a Europska komisija namijenila je 23 milijuna eura za pomoć žrtvama tsunamija, javlja Reuters.

Europski povjerenik za humanitarnu pomoć Louis Michel u subotu će krenuti na šestodnevnu turneju u sklopu koje će obići područje pogođeno tsunamijem, a obećao je dodatnu pomoć za tu regiju.

Kina će zemljama južne Azije pogođenim razornim tsunamijima odobriti pomoć u vrijednosti 520 milijuna yuana (62 milijuna američkih dolara), najavio je u petak premijer Wen Jiabao.

Australci su u novogodišnjoj noći sakupili 850.000 američkih dolara, čime su civilne donacije narasle na ukupno 38,5 milijuna dolara. Tome treba pridodati i pomoć australske vlade u iznosu od 46 milijuna američkih dolara.

Kanada je pak objavila moratorij na otplatu dugova azijskih država pogođenim katastrofom.

Hrvatska se vlada također priključila akciji pružanja pomoći s 4 milijuna kuna (oko 500.000 eura), a Hrvatski Crveni križ (HCK) u petak je izvijestio da je dosad za pomoć stanovništvu Bengalskog zaljeva stradalom od udara tsunamija prikupljeno gotovo 328 tisuća kuna te da se akcija nastavlja.

(Hina) xbis ydgk

Pročitajte više