Pomoćnik ministra obrazovanja usprkos smanjenju sredstava: Obrazovanje nije gubitnik

Foto: Hina

POMOĆNIK ministra znanosti, obrazovanja i sporta Krešo Zadro izrazio je žaljenje što je prvotno predviđeno smanjenje proračunskih subvencija za prijevoz učenika, te je poručio kako ove školske godine u tom pogledu neće biti promjena, a također je rekao da znanost i obrazovanje nisu proračunski gubitnici, ali ni veliki dobitnici.

"Iskreno mi je žao što je u proračunu došlo do smanjenja subvencija za prijevoz učenika, ali Vlada će amandmanom to riješiti da ove godine ostane sve kako je bilo prošle školske godine, a sljedeće školske godine vidjet ćemo što se može učiniti u tom sustavu", rekao je Zadro u Splitu, gdje je sudjelovao na strateškoj radionici o prijenosu tehnologija i komercijalizaciji znanstvenih istraživanja i inovacija u Hrvatskoj.

Na novinarski upit hoće li slijediti analiza sustava prijevoza učenika pošto su, kako je rekao novinar, neki prijevoznici povećali cijenu prijevoza učenika otkako ga država subvencionira, Zadro je odgovorio potvrdno dodajući kako je sustav prijevoza potrebno analizirati.

Skupina znanstvenika nedavno je Vladi i Saboru poslala peticiju kojom izražavaju nezadovoljstvo što je u prijedlogu proračuna za 2016. godinu novac Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, kako su naveli, smanjen za 158 milijuna kuna.

"Znanost i obrazovanje su najveći gubitnici ovog prijedloga proračuna, a time je najveći gubitnik - budućost Hrvatske. Ovom peticijom zahtijevamo od Vlade da znanost i obrazovanje od gubitnika pretvori u najveće dobitnike i time sačuva nadu u budućnost Hrvatske", navodi se u peticiji koju je u priopćenju za javnost potpisao splitski znanstvenik i tajnik stranke Pametno Ivica Puljak.

Na novinarsku zamolbu da  prokomentira tu peticiju, Zadro je rekao kako znanost i obrazovanje nisu proračunski gubitnici, ali ni veliki dobitnici.

"Da nije bilo ovog nesretnog smanjenja u segmentu subvencija za prijevoz učenika, sve bi izgledalo drukčije, ali mogu reći da znanost i obrazovanje nisu gubitnici ni veliki dobitnici", rekao je Zadro.

Pritom je dodao kako su "neki važni segmenti u znanosti" povećani (proračunski) zahvaljujući "nekim malim preraspodjelama, ali i vanjskim izvorima".

"Želio bih naglasiti kako, osim 80 milijuna kuna financiranja projektnog istraživanja u Hrvatskoj, koje Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta osigurava preko zaklade za znanost, također i Fond za zaštitu okoliša ulaže ove godine 17 milijuna kuna u projektna istraživanja - istina ciljano za klimatske promjene i zaštitu okoliša, ali i to je projektno istraživanje koje je oko 20 posto veće nego prošle godine", rekao je Zadro.

Podsjetio je kako su prošle godine proglašeni centri izvrsnosti za koje su ove godine osigurana dodatna financijska sredstva koja su, po njegovim riječima, 100 posto veća od prošlogodišnjih.

"Ove godine smo osigurali sredstva i za zapošljavanje oko 150 novih mladih istraživača", dodao je.

Zadro je također rekao da je "preokupiran iznalaženjem načina za povećanje financijskih sredstava namijenjenih istraživačima kako bi se zaustavio njihov odljev u inozemstvo".

Na dodatno novinarsko pitanje što bi preporučio potpisnicima peticije, Zadro je, među ostalim, odgovorio kako je potrebno "više razgovora i pažljivijeg iščitavanja proračuna".

Pročitajte više