Pomor ribe u Veličanki

U BUJIČNOM vodotoku Veličanke danas je opažen pomor autohtone pastrve, klena, mrene i potočnog raka.

"Riječ o nezapamćenu pomoru pastrve i mi u Parku prirode "Papuk" ogorčeni smo zbog tog ekozločina. S velikom sigurnošću možemo reći da su uzrok onečišćenja neke otrovne tvari koje su u vrlo visokoj koncentraciji ispuštene u potok jer je uginulo oko tona ribe. Prve uginule ribe opazili smo još jučer popodne, no naša je Nadzorna služba pratila stanje i zamućenje potoka koje je vidljivo već nekoliko dana", istaknuo je ravnatelj Parka prirode Ivica Samardžić. Dodao je da inspekcijske službe utvrđuju onečišćivača i počinitelja tog ekološkog zločina, razmjeri kojeg se još ne mogu procijeniti.

Na mjestu događaja je i inspektor zaštite okoliša Ministarstva zaštite okoliša Željko Vuković koji je potvrdio da su ispuštene otrovne tvari u Veličanku. "U ovom slučaju mogu slobodno reći da je riječ o onečišćenju i isključujemo mogućnost nestašice kisika jer je voda Veličanke brza i hladna. Sve upućuje da je riječ o ispuštanju toksičnih tvari", rekao je inspektor. Dodao je kako je najžalosnije što ribe u zaštićenim dijelovima prirode u Hrvatskoj uopće nisu zaštićene ni Zakonom o zaštiti prirode, ni Zakonom o slatkovodnom ribarstvu. To znači da će se, ako bude i utvrđen počinitelj tog ekozločina, kazniti samo djelo, ali neće biti nadoknađena i šteta koju je počinitelj nanio tim vrstama. "U Hrvatskoj nije zaštićena ni jedna od 144 riblje vrste, od kojih su 11 isključivo endemi", zaključio je inspektor Vuković.

Glavni državni vodopravni inspektor Željko Makvić izjavio je Hini da je informacija o onečišćenju na žalost zaprimljena tek danas oko 10 sati.

"Da smo pravodobno obaviješteni o tom ekoincidentu, pomor ribe bio bi znatno manji" ustvrdio je, dodavši kako su odmah nakon dojave na teren izašli stručnjaci Hrvatskih voda i laboratorija i da prve analize voda pokazuju da je onečišćenje izazvano ispuštanjem toksičnih tvari, s lokacije gradilišta uzvodno od mjesta onečišćenja.

Makvić je rekao da je onečišćenje došlo s gradilišta tvrtke Kamen Ingrad. Po njegovim riječima inspektori su primijetili cijev kojom se voda ispumpava iz građevne jame izravno u vodotok, što je izazvalo veliku mutnoću i prisutnost velike količine nitrata.

Pročitajte više