Pompeo kaže da SAD neće priznati rusku aneksiju Krima

Foto: EPA

SAD neće priznati rusku aneksiju Krima, rekao je u srijedu državni tajnik SAD-a Mike Pompeo na saslušanju o vanjskoj politici pred senatskim odborom.

"Želim zajamčiti ovom odboru da Sjedinjene Države ne priznaju i neće priznati tobožnju kremaljsku aneksiju Krima", rekao je Pompeo odboru za vanjsku politiku senata SAD-a.

Kaže da Rusija treba okončati okupaciju Krima

"U skladu sa saveznicima, partnerima i međunarodnom zajednicom, Sjedinjene Države odbacuju ruski pokušaj aneksije Krima i obvezuju se održati tu politiku dok se ponovno ne uspostavi teritorijalni integritet Ukrajine", poručio je Pompeo u "Izjavi o Krimu" objavljenoj prije saslušanja te senatorima kasnije rekao da SAD neće ukidati sankcije Moskvi.

Rusija treba "okončati svoju okupaciju Krima", rekao je Pompeo i dodao da se Moskva svojim postupcima izolirala od međunarodne zajednice.

Nakon prošlotjednog susreta predsjednika SAD-a Donalda Trumpa i ruskog predsjednika Vladimira Putina u Helsinkiju, pojavila su se nagađanja da bi Washington u pitanju Krima mogao učiniti ustupke Moskvi.

Putin je nakon summita rekao da Trump vjeruje da je pripojenje Krima Rusiji temeljem referenduma bilo legalno.

Nije govorio o pojedinostima iz Helsinkija

Tijekom saslušanja u senatu, Pompeo je odbijao iznijeti pojedinosti o tome što mu je Trump rekao o sastanku u Helsinkiju tvrdeći da razgovori između predsjednika i članova njegovog kabineta trebaju ostati privatni.

Dužnosnici Europske unije i Ukrajine pozdravili su izjavu Mikea Pompea.

"Nitko nema pravo silom mijenjati granice slobodnih suverenih država", reklo je ukrajinsko Ministarstvo vanjskih poslova pozdravivši pojašnjenje stajališta SAD-a.

"Ostajemo čvrsto predani suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine i potpunoj provedbi politike nepriznavanja, uključujući restriktivne mjere", rekao je glasnogovornik EU-a.

Pročitajte više