Ponoćna akcija: Ovršitelji odnijeli Sanaderovu umjetničku kolekciju iz vile u Kozarčevoj

SINOĆ oko 23 sata počelo je iznošenje umjetničke kolekcije bivšeg predsjednika HDZ-a Ive Sanadera iz vile u Kozarčevoj ulici u Zagrebu.

Sudski ovršitelji i procjenitelji su cijeli dan popisivali zbirku da bi u kasnim večernjim sati počeli u kombi stavljati umjetnine. Skupocjena zbirka bivšeg premijera će do završetka suđenja završiti u Muzeju suvremene umjetnosti. Sanaderova obrana se žalila na odluku suda o pljenidbi nekretnina, no sud je tu žalbu odbacio.

Prema imovinskoj kartici zbirka vrijedi 1,5 milijuna kuna

Vrijedna zbirka će služiti kao jamstvo da će se država moći namiriti dokaže li se da je Sanader isisavao novac iz državnih tvrtki. Bivši premijer je u svojoj imovinskoj kartici naveo kako ta kolekcija vrijedi oko 1,5 milijuna kuna, ali neki drugi "procjenitelji" tvrde kako je ona višestruko skuplja. Jučer je odvjetnica obitelji Sanader Jasna Novak za Index rekla da se Mirjana Sanader i njezine kćeri drže relativno hrabro, iako su potresene ovime što se događa.

Sudski ovršitelji su pred vilu u Kozarčevoj jučer ujutro došli pred vilu u Kozarčevoj te ih je Mirjana Sanader u kuću pustila tek nakon pola sata. Bruna Sanader je kuću napustila oko 21 sat, ali nije željela razgovarati s novinarima te se zaputila u nepoznatom smjeru. Odvjetnici Novak jučer nije bilo jasno zašto se odugovlačilo sa oduzimanjem imovine, jer su umjetnine mogle biti zaplijenjene još na dana kada je Sanaderu oduzet imunitet.

Policija samo pruža asistenciji ovršitelju

Uskok je jučer poslijepodne osjetio potrebu oglasiti se priopćenjem, a sve zato što su neki novinari koji prate slučaj napisali da policija provodi ovrhu u Sanaderovoj vili. Naravno, sasvim je jasno da to rade sudski ovršitelji. "Policija samo pruža asistenciju ovršitelju Općinskog građanskog suda u Zagrebu koji na osnovu rješenja o određivanju privremene mjere osiguranja oduzimanja imovinske koristi vrše popis i zapljenu pokretnina po pravilima ovršnog postupka, a radi osiguranja naplata potraživanja Republike Hrvatske", poručili su iz Uskoka.

Pročitajte više