Ponovno zajedno: Vojnici iz bivše Jugoslavije u balkanskoj postrojbi u Afganistanu

HRVATSKI vojnici bit će u istoj postrojbi s vojnicima Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine te Slovenije kao i Albanije u NATO akcijama u Afganistanu. Navodno je ta postrojba već i dobila naziv "balkanska", a kako doznajemo stvorena je na inicijativu SAD-a. Informaciju o postrojbi s vojnicima iz bivše Jugoslavije potvrdili su nam i u MORH-u.

Za MORH ništa čudno 

"Točna je informacija da u sklopu suradnje unutar zemalja članica A5 - Američko Jadranske povelje (SAD, Albanija, Hrvatska, Makedonija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina) tijekom nekoliko prijašnjih bilateralnih i multilateralnih sastanaka ministara obrane te vanjskih poslova zemalja potpisnica A5 razmatrana mogućnost upućivanja zajedničkih regionalnih timova instruktora i mentora za obuku afganistanskih snaga u sklopu operacije ISAF",rekli su nam u MORH-u dodajući kako je riječ o zajedničkom doprinosu zemalja Američko-jadranske povelje operaciji ISAF.

"Republika Hrvatska preuzet će vodeću ulogu u osnivanju Škole vojne policije u Afganistanu, te je u tom smislu Republika Hrvatska predložila i uključivanje zemalja A-5 ali i drugih iz regije u ovu inicijativu. Do sada je, uz pripadnike OSRH, spremnost za sudjelovanjem iskazala Republika Slovenija sa 2 instruktora, te Bosna i Hercegovina sa 10 instruktora. Očekuje se da će se u ovu inicijativu uključiti i ostale zemlje članice A5 - odnosno Albanija, Crna Gora i Makedonija", pojasnili su nam u Ministarstvu obrane dodajući da su takvi vojni zajednički angažmani pozdravljeni od svih članica NATO-a, ali i zemalja Europske unije.

Minessota i Balkan


No, zanimale su nas povijesne implikacije jedne ovakve postrojbe, no u Ministarstvu obrane ne vide apsolutno nikakav problem. Štoviše, kažu nam kako formiranje zajedničkih multinacionalnih timova ne predstavlja novost.
 
"Hrvatska ima već više godina zajednički tim u misiji ISAF sa Nacionalnom gardom Minessote", naglasili su iz MORH-a odgovarajući na pitanje Indexa.

kako kažu obrambena suradnja koja uključuje formiranje multinacionalnih grupa prisutna je i u praksi Europske unije. Tako Hrvatska trenutno( prva polovica 2011.) sudjeluje u nordijskoj Borbenoj skupini, koji čine Švedska, Finska, Estonija, Norveška i Irska.

Zajedno i s Nijemcima i Austrijancima

"Također, Republika Hrvatska još je ranije spram EU deklarirala svoje sudjelovanje u EU borbenoj skupini u drugoj polovici 2012. godine, a koju će, osim Hrvatske, činiti i pripadnici Njemačke, Austrije, Češke, Irske i Makedonije", napominju u MORH-u.

Pročitajte više