Rusija razmatra otvaranje vojnih baza na Kubi i u Vijetnamu

Foto: FaH

POMOĆNIK ruskog ministra obrane izjavio je da Rusija razmatra mogućnost obnove vojne prisutnosti na Kubi i u Vijetnamu, javlja BBC.

Nikolai Pankov je na sjednici ruskog parlamenta otkrio kako se priprema revizija više od desetljeća stare odluke o zatvaranju dviju baza koje su bile ključne za održavanje sovjetske vojne moći u vrijeme Hladnoga rata.  

Na istoj sjednici ruski parlament donio je odluku o raspoređivanju ruskih vojnih snaga u sirijskoj zračnoj bazi Hmeimim na neodređeno vrijeme. Ruske trupe u toj bazi nalaze se od kolovoza prošle godine, kada su tamo smještene privremeno. Odluka donesena u petak mogla bi značiti da će Hmeimim postati trajno rusko uporište na Bliskom istoku.  

Ovo nije prvi put da se spominje otvaranje starih sovjetskih vojnih baza. Prije dvije godine ruski ministar obrane Sergei Shoigu otkrio je da postoji mogućnost za ruski povratak na Kubu i u Vijetnam, kao i u Singapur i Nikaragvu.

Rusija se iz baze Lourdes na Kubi i pomorske baze Cam Rahn u Vijetnamu povukla početkom 2000-tih, u sklopu smanjivanja vojne prisutnosti u svijetu nakon raspada SSSR-a.

Pročitajte više