Popijačevo ministarstvo: Pravilnik o cijenama goriva nije se mijenjao po diktatu naftnih kompanija

ODJEL za odnose s javnošću Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva reagiralo je na tekst koji je na Indexu danas objavljen pod naslovom "Kosor tri puta mijenjala Pravilnik o cijenama goriva pa prihvatila onaj koji je odbila prvog dana na vlasti". Reagiranje Ministarstva prenosimo u cijelosti.

Poštovana gospođo glavna urednice,

S ciljem točnog informiranja javnosti dostavljamo Vam reagiranje vezano za članak novinara Ilka Ćimića pod naslovom „ Kosor tri puta mijenjala Pravilnik o cijenama goriva pa prihvatila onaj koji je odbila prvog dana na vlasti“ objavljen na portalu – Index.hr - danas, 4.travnja 2011.

Sam naslov članka je neprimjeren i insinuira događaje koji nisu relevantni za predmetnu tematiku. Naime na temelju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu nafte i naftnih derivata, koji je Hrvatski sabor donio na sjednici 28. siječnja 2011., propisano je donošenje novog Pravilnika o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata. Izmjene i dopune zakona su se odnosile na usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa zakonodavstvom Europske unije, prvenstveno Direktivom 119/2009/EC. Tijekom rasprave u Hrvatskom saboru konsenzusom su podržani svi elementi vezani uz tržišne mehanizme kojima se osigurava pouzdana i neprekinuta opskrba naftom i naftnim derivatima tržišta Republike Hrvatske. Već tada su najavljene i promjene u smislu dalje liberalizacije tržišta sukladno pozitivnoj praksi Europske unije kao i uvođenje naknade za plasman biogoriva.

Sukladno zakonskoj obvezi Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva donio je novi Pravilnik o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata koji je objavljen u „Narodnim novinama“ 30. ožujka 2011. godine. Dakle, Pravilnik je bio dostupan na uvid od samog početka svim građanima i novinarima u RH i nije bilo ekskluzive u dostupu informacijama.

Gospođo urednice, u trenucima kada je svjetsko tržište nafte i naftnih derivata izloženo dnevnim turbulencijama na koje osim gospodarskih utječu i ratna zbivanja u zemljama izvoznicama nafte, plasiranje informacija na ovakav način je, najblaže rečeno, tendenciozno po mom sudu iskrivljeno i pokvareno. Činjenice su u potpunosti drugačije. Pravilnici su se mijenjali ali nikako po diktatu naftnih kompanija - odnosno distributera kako se tekstom imputira. Svi distributeri pravovremeno su pozvani na zajednički sastanak gdje su bili upoznati s namjerom Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva da na tržište RH u potpunosti implementira Direktivu 2009/119/EC (sigurnost opskrbe i liberalizacija tržišta) te Direktivu 2009/28/EC (obnovljiva energija, uključivo biogoriva). Naše je pravo, a i obveza da do trenutka potpune gotovosti podzakonskog akta medijima ne plasiramo informacije koje se mogu koristiti na različite, pogotovo tendenciozne načine.

Dosadašnje izmjene Pravilnika uvijek su išle u smjeru osiguranja sigurnosti opskrbe, umanjivanja vanjskih utjecaja, amortizacije naglih promjena cijena, ali i kontinuiteta s postojećim odrednicama samog Pravilnika. Stoga i ovim Pravilnikom kao i u svim dosadašnjim obračunsko razdoblje u kojem se propisuje maksimalna cijena ostaje isto odnosno dva tjedna.

Kako je do sada bio običaj da se cijene ne mijenjaju unutar dva tjedna svi distributeri su se držali maksimalnih vrijednosti cijena. Sada se otvara mogućnost da tijekom dva tjedna te cijene smanjuju ovisno o potrebi i poslovnoj politici distributera. Nadalje, slobodno formiranje cijena na autocesti i lukama u kojima se plovila mogu direktno opskrbljivati naftnim derivatima pozitivna je praksa zemalja EU i za uvjeriti se u to potrebno je samo prijeći granicu s Republikom Slovenijom. Nadalje, sama formula i ostali elementi formiranja cijene mijenjaju se samo u dijelu uvođenja posebne naknade kojom se kroz Hrvatskog operatera tržišta energije ustrojava sustav potpora proizvođačima biogoriva na potpuno identičan način kao što danas imamo u segmentu proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora. Novim Pravilnikom dodatno je umanjena premija distributerima, a time i dodatno amortizirano povećanje maloprodajne cijene naftnih derivata.

Temeljem gore navedenog, naglašavamo kako se ne radi ni o kakvim „pokušajima premijerke Jadranke Kosor da u godinu i pol dana skroji cijene goriva“, već o transparentnoj politici utvrđivanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata sukladno pozitivnoj praksi zemalja članica EU - korištenjem dnevnih burzovnih izvješća koje sve članice koriste kao podlogu za utvrđivanje cijena.

Naglašavamo, kako u potrazi za senzacionalističkim vijestima ne smije biti ugrožen dignitet profesije odnosno jasnog, potpunog i točnog informiranja građana. Najvažnija profesionalna obveza je poštivanje istine odnosno činjenica, a što nije bio slučaj kod vašeg današnjeg teksta. U članku objavljenom na portalu Index hr. uopće se ne navode prave činjenice nego se slobodni komentari novinara predstavljaju činjenicama. Krajnji cilj teksta svakako nije informiranje građana.

Stoga tražimo da objavite reagiranje sukladno člancima 40., 41. i 42. Zakona o medijima (NN 59/2004), a u slučaju da ga nećete objaviti, molimo Vas da nas o istom obavijestite sukladno stavku 5. članka 42. Zakona o medijima.

Pročitajte više