Poplave u Rumunjskoj dosad odnijele 31 život

OLUJE i poplave u Rumunjskoj u proteklih su 11 dana odnijele 31 život a tri se osobe smatraju nestalima. Posebno je pogođen okrug Harghita u središnjoj Rumunjskoj, gdje je potvrđena smrt 13 osoba zbog izlijevanja rijeka koje su srušile njihove kuće.

Više od 2.000 kuća je potopljeno u najnovijem valu poplava koje su pogodile 11 okruga u središnjoj, sjevernoistočnoj i južnoj Rumunjskoj u protekla tri dana.

Rumunjska, zajedno sa susjednom Bugarskoj, od proljeća je zahvaćena olujama, bujicama i poplavama.

Deseci su ljudi poginuli u vremenskim nepogodama, koje su tim dvjema zemljama nanijele stotine milijuna dolara štete.

Zračni most za tisuće blokiranih turista u Austriji

Vozač automobila kojega je odnijela bujica pronađen je mrtav u četvrtak u noći na zapadu Austrije, gdje je vojni zračni most počeo opskrbljivati tisuće turista blokiranih bujicama u Tirolu.

Otkrivanjem tijela 81-godišnjeg vozača broj mrtvih popeo se na četiri u tri dana velikih poplava početkom tjedna u Austriji.

Vozač koji nije primijetio da je kolnik uništen pao je u utorak u Litz, planinsku rijeku nabujalu od kiša u području Schrunsa. Njegovo je vozilo nađeno u rijeci čija je razina u međuvremenu pala.

S prestankom kiša u srijedu, stanje se polako popravlja na zapadu, ali nekoliko lokaliteta i dalje je odsječeno od ostatka zemlje u četvrtak.

Četrnaest helikoptera, od čega pet tipa Black Hawk S-70, kojima je uspostavljen zračni most prema blokiranim područjima Tirola, u službi je od srijede.

Austrijski meteorolozi najavili su nove kiše, ali "normalne", za petak nakon kojeg slijedi uglavnom sunčan vikend.

Beč je već odvojio 30 milijuna eura iz fonda za hitne potrebe i okreće se prema Bruxellesu za europsku pomoć.

Pročitajte više