Porasle cijene nafte

Foto: EPA

CIJENE nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 45 dolara, poduprte ohrabrujućim kineskim podacima i pojačanom potražnjom za energentima zahvaljujući ublaženim mjerama suzbijanja pandemije koronavirusa.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 41 cent u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 44,81 dolar. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 56 centi višoj cijeni, od 41,78 dolara.

Na početku tjedna trgovce je ohrabrio podatak o blažem padu proizvođačkih cijena u kineskoj industriji u srpnju zahvaljujući višim cijenama nafte na svjetskim tržištima i približavanju aktivnosti u industriji pretpandemijskim razinama.

Prva naznaka oporavka od posljedica pandemije

Tržišta su podatak protumačila kao novu naznaku oporavka drugog gospodarstva svijeta od posljedica pandemije koronavirusa.

Raspoloženje je poboljšao i izvršni direktor Saudi Aramca Amin Nasser jučerašnjom izjavom da se potražnja za naftom u Aziji oporavlja paralelno postupnom ublažavanju mjera suzbijanja pandemije. 

Paralelno vodeći proizvođači koordinirano ograničavaju proizvodnju kako bi poduprli cijene. Irak je prošlog petka najavio da će u kolovozu i rujnu smanjiti proizvodnju za dodatnih 400 tisuća barela dnevno kako bi kompenzirao višak u prethodnim mjesecima. 

To bi značilo da će ispoštovati rezove koje su dogovorili Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezine saveznice, objašnjava Reuters.

"To bi poslalo snažan signal tržištu nafte na više razina. Ujedno bi zahtijevalo i od međunarodnih tvrtki koje posluju u Iraku da smanjuju proizvodnju", podsjeća analitičar Commerzbanka Eugen Weinberg.

Trump potpisao uredbe kojima se produljuje isplata naknada za nezaposlene

Značajniji rast cijena zakočila je danas neizvjesnost oko američkih fiskalnih poticaja za gospodarstvo u koronakrizi. Nakon propalih pregovora s Kongresom predsjednik Donald Trump potpisao je niz izvršnih uredbi kojima se produljuje isplata naknada za nezaposlene.

Predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi i ministar financija Steven Mnuchin izjavili su u nedjelju da su spremni ponovo otvoriti pregovore o poticajima. 

"Što se više ta priča oteže, to gore po scenarij potražnje", opominje Michael McCarthy iz CMC Markets and StockBrokinga.

Američko-kineski sastanak o trgovini

Neizvjesnost raspiruje i kontinuirana napetost u odnosima Washingtona i Pekinga. Trump je potpisao izvršne uredbe prema kojima će za 45 dana na snagu stupiti zabrana korištenja kineskih aplikacija WeChat i TikTok, a najavio je i sankcije za kineske i dužnosnike Hong Konga. 

Tržišta će stoga pozorno pratiti američko-kineski sastanak o trgovini, koji će biti održan ovog vikenda, dodaje Reuters.

Odvojeno je OPEC danas izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u petak iznosila 44,87 dolara, što znači da je bila 30 centi niža nego prethodnog trgovinskog dana.

Pročitajte više