Poražavajuće statistike malignih bolesti u RH: Sistematski pregledi su nužni

Foto: Shutterstock

INCIDENCIJA malignih bolesti u stalnom je porastu u cijelom svijetu, pa tako i u Hrvatskoj. Zbog demografskih trendova, postojećih čimbenika rizika i sve preciznijih dijagnostičkih metoda, taj porast se očekuje, informacije su HZJZ-a.

Prema posljednjim statistikama, u Hrvatskoj su najčešći oblici malignih bolesti kod muškaraca u 2021. godini karcinom prostate, pluća, debelog crijeva, mokraćnog mjehura i bubrega, dok su kod žena najčešći oblici karcinom dojke, debelog crijeva, pluća, tijela maternice i štitnjače.

Karcinom je drugi najznačajniji uzrok smrti u Hrvatskoj, od kojeg umire svaki peti stanovnik. Redoviti pregledi pomažu u ranom otkrivanju malignih bolesti, što je ključno za uspješno liječenje i poboljšanje prognoze bolesnika.

Prevencija se pokazuje kao ključna strategija u nacionalnoj borbi protiv raka, sa sistematskim pregledima koji zauzimaju centralno mjesto u otkrivanju bolesti u ranim fazama. Stručnjaci naglašavaju kako redoviti zdravstveni pregledi doprinose značajnom smanjenju mortaliteta od malignih bolesti, omogućujući pravovremenu intervenciju i tretmane s boljim prognozama za pacijente.

Liječnici stoga preporučuju redovite sistematske preglede koji daju sliku općeg zdravstvenog stanja svakog pacijenta. Upravo iskustva pacijenata govore o tome koliko jedan sistematski pregled godišnje znači za zdravlje. Jedna od njih je Darka Tomkić Milas, koja je zbog sistematskog pregleda na vrijeme krenula s liječenjem maligne bolesti.

Važnost sistematskih pregleda potvrđuje i dr. sc. Ana Knezović, specijalistica opće interne medicine iz poliklinike Croatia.

"Sistematski pregledi su jedinstvena prilika da na brz i jednostavan način utvrdimo trenutno zdravstveno stanje svog organizma, procijenimo rizike od kardiovaskularnih bolesti i upozorimo na rizike od malignih bolesti. Ponekad se na sistematskom pregledu dijagnosticira neka od kroničnih nezaraznih bolesti te se pacijenta uputi na daljnju obradu i liječenje", potvrđuje dr. sc. Knezović.

"Bolesti koje se najčešće dijagnosticiraju na sistematskim pregledima su hipertenzija, dislipidemija, šećerna bolest, disfunkcija štitnjače, masna jetra, žučni kamenci, slabokrvnost i maligne bolesti. Sistematski pregled je minimum uloženog vremena za preglede u zdravstvenim ustanovama, koji može rezultirati spašavanjem života pojedinca", nadodaje dr. sc. Ana Knezović.

Mudre odluke mudrih ljudi

Sistematski pregledi te deseci specijalističkih pregleda i pretraga kod stručnjaka u privatnim poliklinikama i specijalnim bolnicama mogu se obaviti uz policu dodatnog zdravstvenog osiguranja. 

U kontekstu sve većih troškova zdravstvene zaštite i često ograničenog pokrića koje pruža osnovno osiguranje, dodatno osiguranje može biti važan resurs za pokrivanje troškova liječenja, lijekova i specijalističkih usluga koje inače mogu predstavljati financijsko opterećenje za pojedince i obitelji.

Polica dodatnog zdravstvenog osiguranja koju nudi Croatia osiguranje pokriva preglede u svim Croatia poliklinikama i 600 suradnih medicinskih ustanova u cijeloj Hrvatskoj koje koriste uređaje najnovije generacije.

Ovisno o paketima koji se odaberu, usluge uključuju brzo dostupne preglede, među kojima su magnetska rezonanca i CT, ali i brojni specijalistički, subspecijalistički te sistematski pregledi. Dodatno, tu su dijagnostički postupci u koje spadaju i razni pregledi ultrazvukom, mamografija, kao i usluge endoskopije, ambulantne medicinske rehabilitacije, dentalnog pregleda i liječenja te brojne laboratorijske pretrage i pretrage tumorskih markera i hormona. 

Ovi pregledi mogu otkriti brojne zdravstvene probleme u ranoj fazi, kada su šanse za izlječenje puno veće. 

Detalji o policama dodatnog zdravstvenog osiguranja mogu se pronaći na web stranicama Croatia osiguranja. Ako se dodatno zdravstveno osiguranje ugovori do 31.3.2024., korisnici dobivaju popust od 15 eura u prvoj godini osiguranja.

Uz ugovaranje dodatnog zdravstvenog osiguranja, na korak ste do korištenja Croatijinog Spektar paketa. U ovom posebnom programu ostvaruju se dodatne pogodnosti od 15 eura u virtualnoj kasici, gratis police ili popusti na osiguranja, ali i popularne pogodnosti tvrtki partnera, poput popusta na gorivo u Petrolu i Croduxu te popusta u Konzumu.

Sve pogodnosti Spektar paketa mogu se dijeliti i s članovima kućanstva.

Sadržaj donose Index i Croatia osiguranje u skladu s najvišim profesionalnim standardima

Pročitajte više