Porezna uprava šalje pozive građanima koji imaju prihode iz inozemstva

Foto: Arhiva

GRAĐANI koji prihode ostvaruju u inozemstvu, a rezidenti su Hrvatske, ovih dana dobili su poziv od Porezne uprave za ispunjenje svojih obveza.

"Porezni obveznici, hrvatski rezidenti koji ostvaruju oporezive ili neoporezive primitke izvan Republike Hrvatske na temelju tih primitaka imaju određene porezne obveze koje moraju ispuniti dolaskom u Poreznu upravu. U određenim slučajevima radi se o obvezi plaćanja poreza na dohodak, a ponekad o uređivanju statusa poreznog obveznika. Primjerice prijava visine stipendije koja se ostvaruje izvan Republike Hrvatske, s obzirom da o navedenom primitku ovisi mogućnost priznavanja statusa uzdržavanog člana, a što se isto provjerava prilikom ostvarivanja stipendije u Republici Hrvatskoj", navode iz Porezne.

Naime, sve veći broj građana, kojima tip posla to omogućuje (npr. programeri, prevodioci, novinari), radi za strane tvrtke u inozemstvu, a žive u Hrvatskoj. Porezna uprava, nakon ulaska u Europsku uniju, ušla je u međudržavni sustav razmjene podataka te su joj dostupni podaci o prihodima građana Hrvatske.

Izbjegavanje dvostrukog oporezivanja

Važno je naglasiti da građani ne moraju plaćati porez dva puta, u inozemstvu i Hrvatskoj.

"Posebno napominjemo da porezni propisi, koji se primjenjuju u Republici Hrvatskoj, propisuju da nitko ne plaća porez po istoj osnovi dva puta (u tuzemstvu i inozemstvu). Nadalje razmjena podataka provedena primjenom pripadajućih direktiva EU, omogućuje da Porezna uprava dobije određena saznanja o ostvarivanju primitaka svojih rezidenata. Po dobivenim saznanjima porezne uprave provode postupke utemeljene na nacionalnom zakonodavstvu. Porezna uprava je svim prepoznatim poreznim obveznicima, koji nisu uredili svoji porezni status glede takvih primitaka, uputila pozive da isto učine u ostavljenom roku", navode iz Porezne.

"Dostavom poziva Porezna uprava djeluje preventivno"

Poreznici kažu da slanjem poziva žele djelovati preventivno na ispunjenje poreznih obaveza, i da je to njihova kontinuirana praksa.

"U postupku ispunjenja svojih obveza ili traženja prava, porezni obveznici dužni su dostaviti minimalnu dokumentaciju kojom nedvojbeno dokazuju činjenice koje navode. O kojoj se dokumentaciji radi, ovisi o svakom pojedinačnom slučaju.

Zaključno želimo istaknuti da svi porezni obveznici moraju ispunjavati iste obveze te ostvarivati ista prava, nevažno ostvaruju li primitke u Republici Hrvatskoj ili izvan nje. Dostavom poziva Porezna uprava djeluje preventivno na ispunjenje poreznih obveza svih poreznih obveznika. Dostava poziva na ispunjenje porezne obveze kontinuirana je praksa u radu Porezne uprave, a svi porezni obveznici sve dodatne informacije mogu ostvariti u za njih nadležnim ispostavama Porezne uprave prema njihovom prebivalištu", navode iz Porezne uprave.

Pročitajte više