Poreznici opet kucaju na vrata. Evo koji poduzetnici ih mogu očekivati

Ilustracija: Pixsell/Marko Lukunic

DRŽAVA će ovih dana krenuti u pojačane porezne inspekcije. Češljat će se blagajne kozmetičara, online trgovaca i autoprijevoznika, javlja Nova TV.

Tako bi na vrata salona za uljepšavanje Antonije Tretinjak idućeg tjedna mogla pokucati inspekcija. Naime, pojačano se nadzire provođenje fiskalizacije, a na red je stigla i njezina djelatnost.

"Ja sam imala prije par godina gospodarsku inspekciju. Sve je bilo u redu. Gospođa je došla nenajavljeno provjeriti stanje u kasi, provjeravali su i radnike jesu li prijavljeni", kaže Antonija i dodaje da joj prisutnost inspektora tijekom radnog vremena stvara nelagodu.

"Nije nikome ugodno kad dođu"

"Nezgodno nam je prekinuti kad smo u toku tretmana. Mi ih zamolimo uvijek da pričekaju da tretman završi, imaju razumijevanja za to. Nije nikome ugodno kad dođu. Sigurno jedna knedla u grlu postoji, ali oni rade svoj posao, mi svoj", kaže Antonija.

Poduzetnici moraju paziti da na kraju mjeseca nemaju nikakvih viškova u blagajni, inače im slijede drakonske kazne, od 10 do 500 tisuća kuna.

"Nije se za igrati"

U veljači prošle godine izdano je 150 milijuna računa, a ove godine ta brojka je za 10 milijuna veća i iznosi 160 milijuna. Povećao se i promet. Naime, prošle godine u veljači proknjiženo je 10,4 milijarde kuna, a ove godine 11,6 milijardi.

"Nije se za igrati, upravo zato i upozoravamo. Zbog sitnih manjkova, viškova, nikad nije ni do sada bilo po našim nekakvim evidencijama zatvaranja objekata. Ako to nije išlo, poslije višekratnih upozorenja, naravno da je krajnja mjera bilo pribjegavanje pečaćenju", rekao je Božidar Kutleša, ravnatelj Porezne uprave.

Osim kozmetičara, sljedeći tjedan neka se pripaze i oni koji pružaju usluge online trgovine i kopnenog prijevoza putnika. Do iduće srijede, i oni će biti na meti Porezne uprave, javlja Nova TV.
 

Pročitajte više