Portugalski predsjednik: Moramo se ispričati zbog naše uloge u trgovini robovima

Foto: EPA

PORTUGALSKI predsjednik Marcelo Rebelo de Sousa poručio je da bi se njegova zemlja trebala ispričati i preuzeti odgovornost za svoju ulogu u transatlantskoj trgovini robovima. Od 15. do 19. stoljeća 6 milijuna Afrikanaca je oteto i nasilno prevezeno preko Atlantika portugalskim brodovima i prodano u ropstvo, prvenstveno u Brazil.

Međutim, do sada se Portugal rijetko bavio tim dijelom svoje prošlosti i malo se uči o njegovoj ulozi u ropstvu u školama. Kolonijalno doba zemlje često predstavlja izvor ponosa za većinu Portugalaca. Rebelo de Sousa je rekao kako bi zemlja trebala ići dalje od puke isprike, ali nije želio precizirati što to znači, piše Guardian.

"Kolonizacija Brazila je imala i pozitivne čimbenike"

"Isprika je ponekad najlakša stvar: ispričaš se, okreneš leđa i posao je obavljen", kazao je. Dodao je da bi zemlja trebala "preuzeti odgovornost" za svoju prošlost kako bi izgradila bolju budućnost. Portugalski predsjednik je sve ovo izjavio nakon što se njegov brazilski kolega Luiz Inácio Lula da Silva obratio portugalskom parlamentu. 

Brazil je stekao nezavisnost od Portugala 1822. godine. Rebelo de Sousa je naglasio da je kolonizacija Brazila imala i pozitivne čimbenike, poput širenja portugalskog jezika i kulture. "(Ali) i loše strane, iskorištavanje domorodačkog stanovništva... ropstvo, žrtvovanje interesa Brazila i Brazilaca", nastavio je. 

Vodeće europske skupine za ljudska prava prethodno su govorile da Portugal mora učiniti više kako bi se suočio sa svojom kolonijalnom prošlošću i ulogom u transatlantskoj trgovini robljem kako bi pomogao u borbi protiv rasizma i diskriminacije. 

Pročitajte više