Portugal: Rasprava o Ukrajini može ugroziti jedinstvo EU, to bi bio dar Putinu

Foto: EPA

PORTUGALSKI premijer upozorio je da bi rasprava o tome hoće li se Ukrajini odobriti status kandidata za članstvo u Europskoj uniji mogla podijeliti savez i stvoriti lažna očekivanja.

"Najbolja potpora koju Europska unija može dati Ukrajini je da zadrži njezino jedinstvo. Najbolje što možemo ponuditi je ujedinjenost Europe. Podjela u EU bila bi savršen poklon ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu", rekao je Antonio Costa u intervjuu za Financial Times.

"Nisu najvažnije pravne rasprave o Ukrajini, već praktična pomoć"

"Moj je fokus postići na sljedećem Europskom vijeću jasnu obvezu hitne potpore i izgraditi dugoročnu platformu za potporu oporavka Ukrajine. To je moj glavni prioritet. Nisu najvažnije pravne rasprave o Ukrajini, već praktična pomoć", dodao je.

Costa je rekao da se ne protivi izričito ukrajinskoj kandidaturi, ali da mu je prioritet "jasna i neposredna podrška", upozorivši da nije pravo vrijeme za otvaranje višegodišnjih pregovora.

"Riskiramo sa stvaranjem lažnih očekivanja koja se mogu pretvoriti u gorko razočaranje. Manje pravnih rasprava, više praktičnih rješenja", kazao je portugalski premijer.

Tijekom posjeta Kijevu ovog vikenda, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je da će Komisija do kraja sljedećeg tjedna dovršiti svoju ocjenu o tome hoće li preporučiti Ukrajinu za članstvo u EU.

Pročitajte više