Poruka iz Beča: Gospodarstvo vam sniva zimski san, a već dvije godine niste se ni pomaknuli



"HRVATSKO gospodarstvo i dalje 'sniva zimski san', a njegovo buđenje ne očekujemo prije ljeta", stoji u komentaru Peter Brezinschek, glavnog ekonomista Raiffeisen Bank Internationala (RBI) te direktora Raiffeisen istraživanja. Riječ je o danas objavljenoj publikaciji u Beču pod nazivom "Strategija Hrvatska" prema kojoj se očekuje da će Hrvatska u 2011. godini ostvariti  tek skroman rast BDP-a u visini 1,0 posto i to prije svega zahvaljujući dobrim rezultatima turističkoga sektora te oporavku potrošnje u drugoj polovini godine.

"Međutim, rast BDP-a koji se u 2011. godini očekuje u Hrvatskoj znatno zaostaje za prosječnim rastom u Srednjoj i Istočnoj Europi (SIE) koji Raiffeisen istraživanja predviđaju na razini 3,9 posto", navodi se u analizi dok Anton Starčević, glavni ekonomist u Raiffeisen banci u Hrvatskoj navodi da još nije došlo do znatnijeg jačanja gospodarske aktivnosti.

Stojimo u mjestu

Nastavljen je pad industrijske proizvodnje, osobna potrošnja i dalje je slaba, izvoz pati od niske konkurentnosti, a već oslabljeno tržište rada dodatno pogađa negativan ciklus domaćeg gospodarstva.

"Hrvatska tijekom posljednje dvije godine recesije nije ostvarila nikakav napredak na području ozbiljnijih strukturnih promjena", napominje Brezinschek dodajući da u visoko 'euroiziranom' gospodarstvu, u kojemu devizni depoziti zauzimaju 80 posto ukupnih depozita, ulazak u eurozonu što je prije moguće prirodan je prioritet politike.

Pročitajte više