Poruka iz Slovenije: Agrokor ne može izvući novac iz Mercatora

Screenshot: YouTube

TONI BALAŽIČ, predsjednik uprave Mercator Slovenija, za POP TV je govorio o tome što veliki poslovni problemi Agrokora znače za Marcator.

"Mercator je u ovom slučaju zaštićen kreditnim ugovorima koje smo u trenutku restrukturiranja kredita potpisali s bankama 2014. godine. Već tada su banke i naša Uprava predvidjeli ovakvu situaciju, mogućnost da dođe do financijskih nestabilnosti, zato je kreditni ugovor sklopljen tako da štiti Mercator sve do 2020. godine. Tako da Mercator sam upravlja sa svojim novčanim tokom i ne može vlasniku davati jamstva ili bilo što slično", kazao je.

Na upit znači li to da Agrokor ne može izvući dio novca iz Mercatora kako bi pokrio dugove, Balažič odgovara potvrdno.

"Sve što mi imamo su poslovni odnosi. Svi ostali instrumenti su zabranjeni zbog tih kreditnih ugovora. Mogu reći da Mercator redovito plaća sve svoje financijske obveze, radnike, dobavljače. U zadnje tri godine čak smo i skratili rokove plaćanja dobavljačima. Tako da treba reći da Mercator posluje stabilno, redovito otplaćuje svoje obveze i naravno činimo sve da tako ostane i u budućnosti", objašnjava.

Na upit može li se dogoditi da zbog problema Agrokora dođe do otpuštanja radnika u Mercatoru?

"Kao što sam rekao, ključno je ono što mi radimo i sve što ćemo raditi da mi sami budemo čim bolji i da imamo što bolje rezultate. S te strane, to su dvije odvojene stvari", zaključuje.

Pročitajte više