Poruka političarima: Čak 73 posto Hrvata želi novo "jugoslavensko tržište"

POVEZIVANJE bivših država Jugoslavije na mnogim društvenim poljima je prije godinu dana popularno nazvano stvaranjem "Jugosfere" koja bi trebala zamijeniti bivši državni okvir ovog prostora. Ideja je i konkretno zaživjela stvaranjem zajedničke željezničke tvrtke Slovenije, Hrvatske i Srbije, a ankete pokazuju kako su Hrvati i za daljnje jačanje suradnje.

U anketi Gfk provedenoj na 1000 ispitanika njih čak 72 posto je odgovorilo da podržava stvaranje zajedničke tvrtke bivših država Jugoslavije i druge inicijative koje se pojavljuju u tom smislu. Smatraju kako je to pozitivno, jer se prirodni partneri povezuju zbog ekonomskog probitka. Takve inicijative i željeznički tvrtku ne podržava 12 posto ispitanika s obrazloženjem da je to ekonomsko uskrsnuće Jugoslavije, dok 16 posto ispitanika nije znalo odgovor na pitanje.

73 posto Hrvata za čvršće ekonomsko povezivanje

Drugo pitan je bilo kako ljudi općenito gledaju na čvršće međusobno povezivanje na ekonomskom planu između pojedinih gospodarskih subjekata ili zemalja s područja bivše Jugoslavije i dobiveni su vrlo slični rezultati. 73 posto ispitanika smatra da to može biti od koristi za sve učesnike, 11 posto njih uopće ne podržava takvu suradnju, dok 16 posto nije znalo odgovoriti na pitanje.

Rezultati ispitivanja pokazuju i da s rastom obrazovanja raste i pozitivna ocjena suradnje na gospodarskom planu. Tako čak 75 posto ispitanih s visokom stručnom spremom je za suradnju, dok je onih s nižim obrazovanje oko 55 posto za tješnje udruživanje s državama bivše Jugoslavije.

Pročitajte više