Posjekla prst i došla u Dom zdravlja Zaprešić. Nisu imali iglu i konac

Foto: Index/Google Street View

ČITATELJICA iz Zaprešića jučer se porezala na prst i nije mogla zaustaviti krv pa je došla na Hitnu u Zaprešić, međutim s prijema Hitne uputili su je da se odmah javi dežurnom liječniku u Dom zdravlja Zaprešić, gdje je i otišla. Dežurni liječnik ustanovio je da treba jedan do dva šava, no nisu imali pribor za šivanje.

Kad joj je liječnik htio zašiti ranu, medicinska sestra mu je rekla da nemaju pribor za šivanje. Potom je zvao Hitnu da im daju pribor, međutim na Hitnoj su mu, prema riječima čitateljice, rekli da nemaju ni oni. Liječnik iz DZ-a pacijentici je potom rekao da ode u bolnicu Sv. Duh ili će joj on staviti steristrip koji će sanirati ozljedu, ali će joj ostati ožiljak.

"Liječniku je bilo neugodno jer nemaju pribor"

"U nedjelju sam porezala prst. Posjekotina je bila duboka i nisam mogla zaustaviti krvarenje pa sam otišla na Hitnu. Na prijemu u Hitnoj upućuju me odmah kod dežurnog liječnika pa neka se ja dogovorim s liječnikom - nisam to baš razumjela što se to točno moram dogovoriti ali ok, nije baš da sam vitalno ugrožena, bolje da u Hitnoj rješavaju stvarno hitne slučajeve. Dežurni liječnik u DZ-u me primio vrlo brzo, pregledao ranu i zaključio da mi treba jedan-dva šava. 'Ali mi nemamo iglu i konac', govori sestra. Liječnik je u čudu. Uzrujano zove Hitnu i traži iglu i konac kako bi mi mogao zašiti ranu. No gle čuda, ni na Hitnoj nemaju igle i konca, osnovnog kirurškog materijala. Liječniku je sad vidno neugodno i daje mi na izbor da idem u bolnicu da mi to sašiju (iako je njemu neugodno da me zbog toga šalje u bolnicu) ili će mi staviti steristrip koji će mi sanirati ranu, ali će ostati ožiljak", ispričala nam je čitateljica.

Kaže kako joj se zbog dva šava nije dalo ići u bolnicu.

"Nema veze, ostat će mi ožiljak kao uspomena na naše zdravstvo. Uspomena na to da svaki mjesec izdvajam za zdravstvo, da uplaćujem dopunsko, a zdravstvene ustanove nemaju osnovnog materijala i ne mogu mi pružiti osnovnu zdravstvenu zaštitu. I da, u posljednje vrijeme se govori kako je zaprešićka Hitna izvrsno opremljena, po najvišim standardima. Pitam se da li su stvarno igla i konac nešto što nadilazi uobičajene pa čak i najviše standarde? Da li za svaku sitnicu, u mom slučaju običnu porezotinu, moramo u bolnicu? Čemu onda služe Domovi zdravlja i Hitna?" pita se ona.

Ravnatelj Hitne: Nemojte nas više zamarati neistinama

Upite smo poslali i Domu zdravlja Zagrebačke županije kao i Zavodu za hitnu medicinu Zagrebačke županije, gdje su nas optužili da lažemo.

"Imamo sav pribor i razne vrste konaca. Ovo je laž i nemojte nas više zamarati neistinama", stoji u odgovoru Davorina Gajnika, ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije.

S druge strane, u Domu zdravlja Zagrebačke županije priznaju kako postoji mogućnost da pribora u kritičnom trenutku nije bilo.

"Nastavno na Vaš upit glede postupanja u ambulanti posebnog dežurstva Doma zdravlja Zagrebačke županije, Ispostava Zaprešić, obavještavamo Vas da je pribor za šivanje sastavni dio opreme u svakoj ambulanti obiteljske medicine, pa tako i u ambulanti posebnog dežurstva. Kako se u ambulanti posebnog dežurstva smjenjuju liječnici, postoji mogućnost da pribora u kritičnom trenutku nije bilo, a nije izvršena provjera kako bi se utvrdilo da isti nedostaje. Napominjemo da se radi o izoliranom propustu koji se više neće ponoviti", stoji u odgovoru Sanje Fucak, pomoćnice ravnatelja Doma zdravlja Zagrebačke županije.

 

Pročitajte više