Poskupio prijevoz brodskim linijama. Evo kolike su sada cijene

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

Putovanje trajektom između Splita i Hvara za četveročlanu obitelj s povratnim kartama po novom će koštati 139 eura i 94 centa, izvještava Dnevnik Nove TV.

Do jučer je cijena trajektne karte iznosila pet eura i 71 cent, no od danas se ta cijena povećava na osam eura i 10 centi. Čini se da će i kraće plovidbe na Jadranu postati skuplje. Primjerice, putovanje između Zadra i Preka, koje traje manje od pola sata, također će biti podložno novom povećanju cijena.

"Pa nama je interesantno da ljudi dolaze na otok, da im je povoljna karta, a ne da ih kažnjavamo. Pa tko će dolaziti na otok? Moja djeca stjecajem okolnosti žive u Zadru, ako ćemo obrađivati masline i to, pa tko će dolaziti, pa sve će u ledinu poći!" kazao je za Dnevnik Nove TV Mirko iz Preka.

Jadrolinija: Nagli skok pa pad cijena u 24 sata je rezultat pogreške

"Jadrolinija, brodarska tvrtka, nedavno je objavila online cjenik koji je izazvao veliku reakciju. U odgovoru na javni pritisak, sada su izvršili promjene, a nova cijena iznosi pet eura", rekao je Denis Barić, predsjednik Otočkog sabora.

Već više od godinu dana brodska linija nije obuhvaćena obvezom javne usluge, što znači da brodar može slobodno prilagođavati cijene prema vlastitom nahođenju. Iz Agencije za obalni i linijski prijevoz ističu da bi linija morala biti definirana kao državna usluga, prvo je potrebno da to predloži nadležno ministarstvo, a potom odobri vlada.

Jadrolinija tvrdi da je nagli skok, pa zatim pad cijena unutar 24 sata rezultat pogreške u sustavu. "Ispričavamo se putnicima zbog svih neugodnosti koje su pretrpjeli", rekla je za Dnevnik Nove TV Jelena Ivulić iz Jadrolinije Split.

Sadašnja i bivša cijena

No, pogreška nije u tome što ljeto donosi nove cijene. Evo primjera za liniju Split - Stari Grad.

"Cijena je nekada iznosila sedam eura i 30 centi, no sada, od danas, cijena za putnike na relaciji Split - Stari Grad iznosi osam eura i 10 centi", pojasnila je Ivulić. To predstavlja porast od 11 posto u odnosu na prošlo ljeto. Ono što je domaćima skupo, očito nije problem turistima.

"Nas je šestero, pet eura po osobi, ne vidim u tome problem", rekao je turist John iz Engleske za Dnevnik Nove TV. Trošak prijevoza do otoka i natrag iznosi 60 eura za turiste. Taj iznos domaćem stanovništvu nije sitnica.

Pročitajte više