Posljednja plovidba Marka Pola sa Sita bit će prema rezalištu u Turskoj

TRAJEKT Marko Polo, koji je prije dva tjedna nepažnjom posade nasukan na otočić Sit, najvjerojatnije čeka posljednje putovanje prema rezalištu, jer su oštećenja prevelika da bi ga se popravljalo.

Stručnjaci objašnjavaju kako je Marku Polu već suspendirana svjedodžba klase potrebna za plovidbu, a ona bi mu i bez ove havarije bila oduzeta u listopadu 2010. godine. Šibenski predstavnik Sindikata pomoraca Hrvatska i ITF inspektor Milko Kronja tvrdi kako je Marko Polo već star brod te bi za dobivanje dozvole morao proći rigorozne preglede. "Ukoliko je izgubi, ostala bi mu mogućnost domaće plovidbe koja je potpuno neisplativa", tvrdi Kronja te dodaje kako će posljednja plovidba Marka Pola biti ona prema rezalištu u Turskoj, piše Novi list.

Novac za odsukavanje Marka Pola još nije osiguran, a akciju će Jadranski pomorski servis pokrenuti tek kada utvrde da će za nju dobiti novac. Tvrde kako je brod nisko osiguran te će krenuti u nabavu opreme za odsukavanje tek kada im iz Jadrolinije i Croatia osiguranja kaže da imaju novac. Marko Polo je osiguran na četiri milijuna dolara, a akcije odsukavanja stoji milijun dolara.

Pročitajte više